מבנה ה-URL של YNET – למה הוא כל כך מכוער
אני מניח שהקוראים כאן רואים לפחות פעם ביום את הדף הראשי של ynet ובוודאי חלק גדול מהקוראים תהה על משמעות ה-URLים הבלתי ניתנים לפיענוח של ynet. הנה הסבר קצר.
האתר ynet (ושאר אתרי ידיעות: כלכליסט, xnet) משתמשים במערכת ניהול התוכן Vignette. מבנה ה-URLים של וואינט נוצר על ידי Vignette (וזהה לשאר האתרים שמתמשים במערכת זו). המערכת אמנם מאפשרת להחיל friendly URLs – אך בידיעות טכנולוגיה (או מי שמקבל את ההחלטות האלו) בחרו שלא.
מערכת Vignette מאפשרת עבור כל דף, להגדיר תבנית, ID ומשתני קונפיגורציה ואלו מרכיבים את ה-URL. התבנית, היא לא תבנית עיצוב, אלא המון המון שורות קוד שמגדירות את המבנה. ובכלל, לVignette אין File System, הקוד עצמו נשמר ב-Database.
הדרך שבה משתמשים ב-ynet ב-Vignette היא יותר כ-Framework, כפלטרפורמת פיתוח ולא עושים שימוש אמיתי בה כב-CMS, לכן למרות שה-URLים מכילים משתנים שונים שנוצרו על ידי Vignette, לרובם אין משמעות או השפעה.
הנה המיפוי לנוחיותכם:
- Home - נתיב התבנית. לכל תבנית ניתן להגדיר נתיב (אז הנה הוגדר)
- 0 – משתנה זה קובע אם האתר הוא מה-Cache או לא. אם הכתובת מכילה 1 במקום 0, מוצג האתר שבקאש. למעשה 99% מהגולשים לא מגיעים לשרתי Ynet עצמם אלא לשרתים של Akamai שמספקים את שירותי ה-Caching.
- 7430 – מספר הזהב. משתנה זה מייצג את מספר התבנית. התבנית, כאמור, אינה מגדירה עיצוב, אלא מבנה. ל-Ynet קיימת רק תבנית אחת, כך שמשתנה זה תמיד מציג את אותו ערך. בעצם, כל אתרי ידיעות משתמשים באותה תבנית, כך שאת המספר הזה תוכלו למצוא גם ב-URLים של כלכליסט ואקסנט.
- L – בעבר משתנה זה יכל להכיל שני ערכים: L ו-V, עבור עברית לוגית או ויזואלית. כיום, כשהעברית הויזואלית כבר אינה בשימוש, ה-L הוא קבוע.
- 8 – ה-ID של הדף, שהוא למעשה מספר הדף שנוצר במערכת. כלומר, דף הבית הוא הדף השמיני שאי פעם נוצר במערכת, אי שם בשנת 1999. דף 1 כנראה היה demo, דף 2 היה בוודאי demo2, דף 3 כבר אולי היה test וכשהגיעו לדף 8 החליטו, זה יהיה דף הבית. כך, היסטורית 8 מייצג את דף הבית.
- 00 – משתנה שמאפשר למערכת לקנפג התייחסות שונות למשל ל-device או ל-Browser כזה או אחר (לדוגמא, המערכת יכולה לזהות שהגישה נעשתה ממובייל ולהציג 02 במשתנה זה, שיאפשר למערכת להתנהג אחרת).
הנתונים מובאים מעדות שמיעה – יתכן ויש טעויות או אי דיוקים (לא קראתי את התיעוד של וינייט), אשמח לקבל תיקונים אם למישהו יש משהו להעיר.икониПравославни икониикони на светци
לפי מה שאפשר לראות בגלישה פשוטה:
עמוד 2 הוא שער חדשות
עמוד 3 הוא שער ספורט
עמוד 6 הוא שער כלכלה
מעניין,
אבל זה עדיין לא עונה על השאלה למה זה כ"כ מכוער, אפשר להעביר מידע עם הurl
חבל שהם לא מנצלים את זה.
וואלה, באמת אף פעם לא הצלחתי להבין את ההגיון בכתובת הזאת.
וסתם לסקרנות, בשביל מה לשמור את כל המידע על ההסטוריה בUrl, לא עדיף פשוט ליצור איזה ארכיון ולהפנות תמיד את דף הבית לגרסה העדכנית?
מעניין אבל עדיין מכוער
אני עדיין מעדיף את מערכת התוכן של נענע, שמאפשרת להעביר ידיעות בין המדורים השונים באתר באמצעות מניפולציה פשוטה בשורת הכתובת.
איזה טירוף זה הכתובת הזו! זה ממש לא מתוחכם יחסית לתוכנה כמו וינייט
אני ממש אוהב את הקוד הפתוח אבל אני עדיין לא מבין למה אתר ענק כמו ynet לא בונה הכל לבד, אני בטוח שיש לו את התקציב לזה
אני חושב ש – URL ידידותי מוערך יתר על המידה. ברגע שהאתר שלך מכיל תוכן רב עד כמה כמו YNET,לא אכפת לאף אחד איך הכתובת נראית.
באותה מידה בגוגל לרוב ה – URL מגיע לגודל מטורף וזה לא מפריע לאף אחד.
home – ציון שמדובר בדף בית
article – כתבה
ויש עוד 2/3 סיווגים פחות פופולרים
אני מת על מערכות ניהול תוכן אבל אני לא מבין למה אתר בסדר גודל כזה לא בונה אתר לבד.
מגניב
מידע נחמד, תמיד שאלתי את עצמי למה זה ככה, ברור שהם לא צריכים URL "ידידותי"בשביל קידום, אך עדיין, למה לא להקל לפחות על המשתמשים עם URL ממוספר רץ… כעת אני יודע את התשובה
למרות זאת לדעתי זה לא פוגע בהם כל כך. בגלל כמות התוכן האיכותי שיש להם באתר, זה דבר שולי ביותר.
האם כל URL שנוצא בYNET הוא בעצם URL דינאמי? זה לא בזבוז נוראי מבחינת SEO?
הם יכולים בלקות להתברג על מילות מפחות בעזרת שינוי הURL של כל מאמר למילת המפתח המתאימה,
האם העמוד הדינמי לא פוגע בSEO שלהם?
נחמד מאוד לדעת אבל עם כל הכסף והמתכנתים שהם יכולים להביא לא שווה לבנות לבד???
אז ככה, מעדות ראשונה, לא עבדתי בווינט, אבל עבדתי על Vignette (בחברת סטארטאפ שלא קיימת עוד), וחלק מהחברים שעבדו איתי אז, עובדים היום בפיתוח של ווינט.
)
בגדול התיאור של מבנה הURL מדוייק
לגבי הסיבה למבנה המיושן, כמו שכתבת הם משתמשים במבנה ה"קלאסי" של Vignette (בגרסה ישנה יחסית), ויש להם מערכת מאוד גדולה שבנויה מסביב ותלויה בהרבה מובנים בURL הזה, החלק העיקרי והכי קשה לשינוי הוא מנגנון הcaching המאוד מסובך ורציני שהם יישמו. שבירה של מבנה הURL תשבור להם הרבה דברים – ופה נכנסת החלטה ניהולית כמובן, שלא שווה להשקיע בזה (הרי בעיות SEO אין להם ממש
משהו שמובן היום מאליו להרבה אנשים (אבל לא מבינים באמת), זה שאין במערכת דפים באמת (כמו בכל CMS מודרני, פעם כל המתחרים עבדו עם דפים פיזיים – ו Vignette הייתה משוכללת מאוד) – והכל היה מבוסס על רכיב תוכנה שהתחבר לשרת עצמו (כמו ISAPI של מיקרוסופט, הגרסה הבינארית הראשונה של מה שמכירים היום בApache כmod_rewrite ) ותפס את כל שגיאות ה404 ואז הלך לDB לראות האם יש לו משהו שמתאים לעניין (טמפלייט, גרסה, קומפוננטות וכו'). בשלב מאוד מוקדם בהיסטוריה Vignette יישמו את הCaching על ידי שמירה של דף HTML עם השם הספציפי כדי שהשרת ימצא אותו לפני השגיאה… הפטנט המחוכם היה שתילה של חלקיקי SSI (Server Side Includes) בתוך הקוד (עם URL דומה) שקראו למה שהם קראו Components שהיו בעצם רכיבים דינמיים בתוך דף סטאטי – פטנט שעד היום יכול להיות שימושי בסיטואציות רבות וחסכוני בביצועים לעומת טעינת כל הדף כדינמי.
לגבי תקציבים, הם מוגבלים כמו בכל מקום, את המשאבים משקיעים בלעשות את האתר איכותי, מהיר, תומך בצד העסקי ועוד. Caching ומגוון אמצעים טכנולוגיים אחרים שהם משתמשים בהם (Akami, שרתי תמונות נפרדים, תמיכה בריבוי שרתים וכו') …
אתרים בסדר גודל כזה, בלי עבודה מטורפת על התחומים הללו היו קורסים מזמן (וקורסים בפועל*), Ynet היה (ואולי עדיין, אני כבר לא עוקב) האתר החדשות היחיד שלא קורס בשעת פיגוע וממשיך לעבוד כאילו לא קרה כלום… מתי בפעם האחרונה Ynet נפל? זה דבר נדיר בטירוף!!! אולי יותר נדיר מקריסות של גוגל (אולי אני מגזים
)
כמו שכתב ארז, לא משתמשים כמעט בVignette ב כCMS, כי החברה שבנתה לYnet את האתר (Realcommerce.co.il), פיתחה להם לבקשתם back-office שעלה בהרבה על מה שאפשר היה לקבל מVignette (או כל ממשק וורדפרס מצוי), וכל מיני שיפורים ודרישות של ynet, פשוט אי אפשר היה לבצע על Vignette כמו שהוא, או בלי לשלם הרבה כסף על רשיונות נוספים לתוספים שלהם…
טוב, נו, כל מה שכתבתי, זו דעתי האישית ולא מייצגת את Ynet או מי מטעמה (להסיר ספק, אני לא עובד שם, אבל יש אי אילו קשרים לאנשים הטכניים מאחורי המוצרים, ופעם גם חשבתי לעבוד שם ואפילו התראיינתי, אבל בסוף וויתרתי מכל מיני סיבות). ומבוססים בעיקר על הידע שלי בVignette וכל מיני שיחות לא פורמליות.
סליחה על המגילה…
מידע מאוד מעניין ובאמת מאוד מוזר מדוע YNET לא משקיעים את הכספים בייצור URL יותר ידידותי…
מסוג הדברים הללו שתמיד רצית לדעת ולא ידעת את מי לשאול
מעולה – השכלתי !
תודה על הפוסט
באמת URL על הפנים, יכול לעשות שזה מעשה חכם למרות הכל.
cellulite cream…
מבנה ה-URL של YNET – למה הוא כל כך מכוער | We CMS…
flatulence pills…
מבנה ה-URL של YNET – למה הוא כל כך מכוער | We CMS…
תודה רבה על הפוסט המדהים
אחלה מאמר, אהבתי.
תודה רבה.
פוסט מרתק
אחלה מאמר!
תמיד כיף לקרוא דברים מעניינים
שיהיה חג שמח מצוות SeoWho
מאמר מצויין.
אתרים תוכן גדולים כמו שהצגת כאן לאו דווקא צריכים לקבל URL ידידותי.
כאשר מבצעים SEO טכנולוגי באתרים גדולים URL ידידותי יכול להוות גם מכשול במשימות קריטיות.
אחלה פוסט מאוד מעניין,איכותי וטוב.
אהבתי מאוד.
מאמר מעולה, תודה !
תודה רבה על המאמר המצויין !
מאמר מצויין
אם הסבר לכל חלק
בURL של YNET
תודה על המאמר