האנשים מאחרי המערכת – שיחה עם מנהלי phpBB בעברית
במסגרת שיחות שאני עורך עם אנשים שעושים דברים בתחום מערכות ניהול תוכן בקוד פתוח בעברית, יצא לי להכיר את רוני ושחר שמנהלים את פרויקט תרגום מערכת הפורומים הנפוצה phpBB.
מאד הופתעתי שאת הפרויקט הזה, שהוא כנראה הותיק ביותר ובעל קהילת המשתמשים הגדולה ביותר מבין מערכות ניהול התוכן בעברית, התחילו נערים בני 12, 13 ו-15 אשר כיום הם כבר קצת יותר מבוגרים, מאד נחמדים ומנהלים קהילה למופת.
phpBB היא מערכת פורומים ברישיון קוד פתוח. המערכת כתובה ב-PHP ומופצת בחינם. עם מיליוני משתמשים ברחבי העולם, phpBB, שנוצרה לראשונה בשנת 2000, הינה כיום אחת ממערכות הפורומים הפופולריות ביותר ברשת. עד היום, המערכת תורגמה ל-76 שפות, ביניהן גם לעברית. פרויקט התרגום לעברית החל את דרכו בשנת 2002, מעט לאחר השקתה של phpBB2. כיום מנהלים את הפרויקט רוני אורבך, שחר טל ורון אלטר. מאז השחרור, רשם הפרויקט העברי מעל 100,000 הורדות.
איך זה התחיל
ארז: ספרו קצת על עצמכם.
רוני: אנחנו שני חבר'ה צעירים, שחר הוא מתכנת בן 22 מבנימינה ואני מעצב בן 20 מירושלים במקור. אנחנו עובדים יחד בתחום האינטרנט והתוכנה כבר 7 שנים ונקראים Pixels Heaven. בנינו כמה אתרים ותוכנות לאורך השנים, חלק לעצמנו וחלק ללקוחות.
ארז: איך הכרתם?
רוני: התחלנו לעבוד כל אחד בנפרד בבניית אתרים, סתם כתחביב והכרנו בפורום שעסק בבניית אתרים. שחר בדיוק התחיל לעבוד על אתר חדש וחיפש מעצב.
ארז: כמו באגדות…
רוני: אשכרה.
………………………………
ארז: אתם אלו שהתחלתם את התרגום לעברית של phpBB? לפני זה לא היה phpBB בעברית?
שחר: היה ניסיון עצמאי של בחור בודד לתרגם את המערכת, התרגום למיטב זכרוני לא היה מלא, בסופו של דבר גם נזנח ע"י אותו בנאדם.
רוני: עם הקמת האתר הראשון שלנו, החלטנו שאנחנו צריכים לשלב באתר פורום. בהתחלה השתעשענו בבניית פורום עצמאי, אבל כשהבנו שיהיה נחמד להשתמש בפתרון מוכן ולהתאים אותו, נתקלנו ב-phpBB.
בחור בשם איתי מאיר בדיוק התחיל את התרגום וחיפש אנשים. הוא ואני יזמנו את תרגום הפרויקט ושחר הצטרף ליוזמה בהמשך, יחד עם עוד חברי צוות ואנשים טובים.
ארז: היית די צעיר אז.
רוני: כן, ופשוט לא דפקתי חשבון. יכול להיות שהתרגום שלי היה לא מזהיר, אבל אני מקווה שלא ביישתי את הפירמה ובכל מקרה עם הזמן השתפרנו ושיפרנו את הפרויקט איתנו.
ארז: הייתה לכם דוגמא למשהו דומה שהכרתם שנעשה בארץ באותה תקופה? phpNuke היה אז מאוד פופולארי.
רוני: אחח, הזיכרונות.
שחר: נכון, אותו ספציפית הכרנו למרות שגם פרויקט התרגום שלהם היה בחיתוליו. רוני האמת התעסק מעט בניוק בתחילת דרכו לפני שעבר להתרכז ב-phpBB.
הקהילה
ארז: ממתי הגרסה בעברית זמינה?
רוני: מאמצע 2002, נדמה לי. קצת אחרי ההשקה של גרסה 2 באנגלית.
ארז: כמה חברים יש כיום בקהילה שהתחילה משניים שלושה אנשים?
רוני: מעל 10,000 וזה למרות איפוס של הפורום בעבר. האמת היא שכבר שברנו את המחסום הזה ב-2004.
ארז: איך הקהילה מתנהלת? יש צוות שמוביל? יש צוותים למטרות שונות?
רוני: אחרי שגילינו שהרבה מהעומס נופל עלינו באופן אישי ואנחנו לא מספיקים כל מה שאנחנו רוצים, החלטנו להקים צוותים באותה מתכונת שבה זה עובד בפרויקט העולמי. תמיד היו צוותי תמיכה ותרגום והשבוע חנכנו כמה צוותים חדשים, שיחלקו את העומס נכון יותר.
לכל צוות מונה ראש צוות שאחראי על הפעילות שלו. יש כיום שישה צוותים שמטפלים בכל ההיבטים של הפרויקט, כולל האתר המחודש.
ארז: במה עוסקים ששת הצוותים?
שחר: תרגום, תמיכה, מודים, עיצובים, ניהול הפורומים והאתר.
ארז: יש מישהו שהוא מנהל על?
רוני: כן, שנינו מנהלים ראשיים של הפרויקט יחד עם רון אלטר שהתחיל כמשתמש פשוט, הצטרף עם הזמן לאחד הצוותים ולפני שנה בערך התקדם לניהול הראשי.
שחר: אנחנו בחרנו את ראשי הצוותים בעצמינו ומכאן נתנו להם את האפשרות לגייס עצמאית חברי צוות נוספים עפ"י שיקול דעתם, יש צוותים שמצריכים יותר אנשים ויש כאלה שפחות, הכול בהתאם לצורך.
רוני: אגב, גם אם יחסית למספר המשתמשים שישה צוותים זה נראה מנופח, החלטנו שלא תזיק לנו תנופת פיתוח מכל הכיוונים – תמיד אפשר להקטין, אם זה נהיה מוגזם.
כמובן שבתור פרויקט קוד פתוח כולם תורמים, ולא רק צוות רשמי. המשתמשים מתרגמים עיצובים ומודים, עוזרים לנו עם האתר החדש ומדווחים על שגיאות ובאגים שמאותרות.
שחר: חשוב לציין את פורום "דיווח השגיאות" אצלנו בפרויקט, שבו משתמשים יכולים לדווח על שגיאות ולהציע רעיונות באופן חופשי, רוב ההודעות והדיווחים שם מגיעים כמובן ע"י המשתמשים ולא ע"י הצוות, וכאן תודתנו לקהילה שממשיכה לעזור לנו לשפר את התרגום.
ארז: אם מחר אתם עוזבים, פרויקט phpBB בעברית יתפרק?
רוני: כמה אנשים יתגעגעו, אבל ממש לא. הקהילה תמשיך במיוחד עם הצוותים החדשים, כל אחד יודע את העבודה שלו ועושה אותה מצוין. אבל זה לא רק עניין של צוותים – החבר'ה עוזרים אחד לשני.
אגב, במהלך ניהול הפרויקט שנינו התגייסנו לתפקידים תובעניים, שחר כבר הספיק להשתחרר, ובכל הזמן הזה הקהילה לא נפלה מהרגליים.
ארז: מי רוב המשתמשים הפעילים? ילדים? נוער?
רוני: כן, רוב הגולשים הקבועים שלנו צעירים בגילאי 14-18.
ארז: למה הקהילה מאופיינת כך?
שחר: כי זה בדיוק הגיל שילדים צעירים ונערים מתחילים לשבת על המחשב שעות ולהתעסק עם דברים, בין השאר בניית אתרים, וכאן יש להם מוצר חינמי איכותי שהם יכולים לשחק איתו ולהתקין אותו אצלם בחינם ולפתח קהילה בין החברים שלהם, או על נושא ספציפי שהם אוהבים. מעבר לכך כמובן שיש לנו גם משתמשים מבוגרים יותר בקרב חברות קטנות, ארגונים, וכו'.
רוני: אני מעריך שחלק מזה נובע בדיוק מהעובדה שהפרויקט שלנו בעברית, ואנחנו מספקים גם תמיכה וגם הרבה תוספות למערכת.
ארז: יתכן שפורומים מושכים חבר'ה צעירים שיש להם רצון לעשות משהו ברשת אבל אין להם ממש משאבים לתכנים. פורומים מספקים את התכנים בעצמם.
רוני: אני מסכים איתך. האמת היא שזה לא רק התכנים, הרי אם נודה באמת לרוב הילדים שפותחים פורום לא מגיעים הרבה גולשים – הפורום עצמו, המערכת עצמה מאפשרת להתעסק בה הרבה. עיסוק שלא נגמר, ומחפה על הקשיים האמיתיים בהקמת אתר – שיווק, משיכת גולשים, ניהול קהילה.
ארז: עשיתם פעם מפגש קהילה?
שחר: כן, היה אחד ב-2005 והיה מאוד מוצלח וכיפי. הקהילה הייתה בחיתוליה בזמנו ולמרות זאת הרבה אנשים הגיעו. לאחרונה יש דיבורים על עוד מפגש, במיוחד עכשיו כשיש צוותים ואנשים שהם חלק מהניהול, הרבה חברים בצוות דוחפים את זה. אנחנו מבחינתנו נשמח כמה שיותר לקדם נושאים כאלה, אפילו יש לנו רעיון להדפסת חולצות של הפרויקט ולצ'פר את החברים שיגיעו. אתה כמובן מוזמן גם.
ארז: מה קורה בעתיד עם הקהילה ועם הגרסה העברית? על מה אתם עובדים עכשיו?
רוני: עכשיו אנחנו מחלקים את העבודה על כל הפרויקט לחברי הצוות, ומתחילים להניח את היסודות לקראת שיפורים בכל התחומים. הכל במקביל – בניית מאגרי מודים ועיצובים, תרגום התיעוד ומדריכים, שיפור איכות וכמות התמיכה בפורומים, ממש מכל כיוון. זה בנוסף לעבודה מקיפה על האתר, שהושק לפני פחות משבועיים.
ארז: אהבתי מאד את ה-Header.
רוני: תודה, הצייר המוכשר שתרם את העבודות שלו לטובת הפרויקט העולמי הוא אחד, ולאד גראסימוב. מומלץ בחום.
………………………………
ארז: אז בעצם יתכן שזו קהילת ה-CMS הגדולה ביותר בארץ, לא?
רוני: לא בדקנו אף פעם, אבל בהחלט יכול להיות. נחמד להסתכל על זה ככה, כשחושבים על זה.
[בשלב זה נאמרות כל מיני מילים על קהילות על ידי ארז]
………. …. ..
……….. ..
ארז: … …. והקהילה של ג'ומלה, למשל.
…. …. ……
……. ….
[בשלב זה ארז משחרר קיטור]
…… …. ………….
……. ….
ארז: .. …. וגם חוץ מזה wordpress היא לא קהילה
….. ..
…..
ארז: …. … קבוצה בגוגל…. ….
…….. …..
…….
ארז: …. …… של אנשים. לא הייתי מנסה לעשות איתם כלום.
שחר: זה לא לפרוטוקול אני מקווה
ארז: מה הפורום הכי גדול שמבוסס על phpBB?
רוני: התחומים העיקריים שיצא לי לראות הם קבוצות כדורגל ואגודות סטודנטים, יש כמה אתרים גדולים בתחום אבל אני לא זוכר שמות כרגע.
שחר: נתקלתי למען האמת בלא מעט פורומים ממש גדולים שמשתמשים במערכת שלנו, אבל גם אני לא זוכר אותם במדויק. אחד האתרים שעושה לנו כבוד לראות שמשתמש במערכת שלנו הוא מוזילה ישראל. יש גם את הפורום של ברי סחרוף, האונ' הפתוחה ועוד.
………………………………
ארז: דבר שמאפיין את הפרויקט הזה כבר תקופה ארוכה הוא הקפדה על דוקומנטציה טובה ומסודרת, מדריכים והסברים מאד טובים. זה משהו שהחלטתם להשקיע בו?
רוני: בהחלט כן. התיעוד והמדריכים באנגלית באולימפוס, גרסה 3 החדשה, מאוד מפורטים וברורים. ממש לפני כמה שעות התחלנו בפיתוח של התיעוד העברי, מאחורי הקלעים. נעדכן אותך כשזה יהיה גמור
שחר: אנחנו מאוד נהנים מהתרומה לקהילה ומאוד נהנים לשתף מהידע שלנו, והאמת שגם האתר הראשון שפיתחנו ובנינו ביחד עוד ב-2001, גם הוא התמקד בשיתוף ידע בחינם בנושאים שונים.
ארז: איך אתם מרגישים שהפרויקט הזה תרם לכם וקידם אתכם באופן אישי, מעבר לעניין אישי?
רוני: מבחינה מקצועית אנחנו צוברים הרבה ניסיון. גם טכני וגם ניהולי, בכל מישור זה מועיל לנו מאוד. כיף לראות שאנחנו באמת עוזרים לאנשים. הרבה פעמים אנשים שולחים לי קישור לפורום שהם אוהבים, ואני מיד מזהה את המערכת, מחייך וגולל למטה לראות את הקרדיט שלנו. זה מספק ומשמח.
ארז: זה הביא לכם לקוחות? הכרה?
שחר: בוודאי, אפשר להגיד שהניהול של הפרויקט הזה בעצם גרם לנו להבין שאנחנו מאוד נהנים מניהול פרויקטים ובזה כרגע החברה שלנו מתמקדת. שנינו למדנו המון ממנו. ידע מקצועי וידע בין אישי, יחסי אנוש… לראות אנשים שפונים לעזרה, מקבלים אותה ומודים לך, זו הרגשה נפלאה.
רוני: אנשים מעריכים שהמקום הכי טבעי למצוא בו מומחים בפורום הוא הלינק ליצירת קשר עם המנהלים, ככה שפונים אלינו הרבה. זה גם תמיד נחמד להראות בפורטפוליו שהקמת מוצר שמשתמשים בו באלפי או עשרות אלפי אתרים.
המערכת
ארז: מה כיום לדעתכם חסר במערכת? מה החסרונות שלה?
רוני: לי באופן אישי הכי חסר עורך ויזואלי להודעות.
ארז: אין בכלל wysiwyg?
רוני: כיום אין משיקולי אבטחה, אופי ועוד הסברים נחמדים שמספקים בפרויקט העולמי – בפועל, זה קיים ב-vBulletin ועובד טוב, ככה שזה די מתסכל שאנחנו נשארים לכתוב עם BBcode. לאחרונה היוצר של העורך המשובח FCKeditor פנה לצוות הפיתוח העולמי והציע שיתוף פעולה, מה שגם להם להתחיל סוף סוף לדבר על זה ברצינות. כנראה שהעורך ישולב או כמוד או כתכונה (כבויה בברירת המחדל) בגרסה 3.2, שנמצאת עכשיו בפיתוח. אני מחכה בכליון עיניים.
שחר: מערכת ההרשאות המובנית של המערכת מאוד מורכבת. זה לא דבר רע, כי ברגע שלומדים אותה היא מאוד נוחה וחזקה בצורה בלתי רגילה. מאפשרת לך ליצור מסכת הרשאות מפורטת למצבים שונים ומשונים וזו דרישה מאוד פופולארית בעולם הקהילות והפורומים, אבל למשתמש הפשוט הנושא יכול להיות סיוט. היינו מבחינתנו מאפשרים שינוי שלה לממשק פשוט במידה והמשתמש הוא מתחיל ולא בקיא.
רוני: עוד דבר שפעם היינו שומעים יותר מגולשים והיום הרבה פחות הוא ממשק פורומים שדומה למערכת של תפוז, עם הודעות שאפשר ללחוץ על הכותרת שלהן לפתיחה וסגירה.
ארז: מה שנקרא בעולם המחשבים "פורום תפוז".
רוני: בדיוק יכול להיות שהגולשים בארץ התרגלו לפורומים בסגנון Flat כמו שלנו, אבל זה באמת מוזר איך הדרישה נעלמה בזמן האחרון. דווקא לחברות שפונות אלינו יש יותר את החשק לפורום תפוזי כזה.
שחר: בדיוק. אגב, בגרסה 2 של המערכת היה מוד נפלא שאפשר הפיכה של כל הממשק של הפורום למשהו דומה לסגנון "תפוז", אני משוכנע שלא רחוק היום שיהיה מוד כזה גם לגרסה הנוכחית וזה יהיה פתרון מעולה לקהל הזה.
………………………………
ארז: מה המערכות המקבילות שקיימות בארץ?
רוני: יש את Invasion Power Board שדי דומה למערכת שלנו, וזה בסך הכל עניין של טעם אישי. ההבדל הכי גדול הוא שהגרסה המתקדמת יותר שלה עולה כסף.
רוני: ויש את vBulletin שנחשבת למערכת הכי טובה בתחום אבל עוד לא חדרה לארץ ממש, רק לכמה אתרים גדולים – אולי כי אין לה קהילת תמיכה מפותחת בארץ והחברה המפתחת לא מעוניינת בנציגות רשמית בישראל, לא ברור לי למה. הם מתקדמים כל הזמן, בתור חברה מסודרת אין להם ברירה. גרסה 3.7 שלהם מצוינת, אני מפרגן.
ארז: המערכות המקבילות בקוד פתוח שתורגמו לא לגמרי חינמיות?
שחר: vBulletin לא.
שחר: Invasion Power Board בגרסתה המלאה כזכור לי גם לא, אם כי יש להם גרסה מינימלית שהיא כן חינמית.
רוני: בנושא השוק בארץ, יש עוד כמה מערכות ב-ASP, אנחנו פחות מתעסקים בזה ולא כל כך התרשמתי מהן. לאחרונה זה הפך למיני-טרנד מצד חברות קידום אתרים שעלו על השיטה, והתחילו לתרגם מערכות ניהול תוכן שונות בשביל לצבור קישורים מההתקנות. קטע משעשע.
ארז: איזו שטות זו, במקום לקחת מערכת טובה ב-PHP הם לוקחים משהו שאף ילד לא ישתמש בו.
רוני: נכון. אבל מצד שני, ארז, עם כמות המערכות שאתה מתרגם אתה לא באמת יכול לצפות מהם למצוא משהו ב-PHP. הם לוקחים מה שנשאר.
ארז: מה מייחד את phpBB? מה היתרונות שלה?
שחר: היתרון הראשון שלה הוא שהיא לגמרי חינמית, מה שמאפשר למשתמש להישאר תמיד מעודכן ומוגן בלי להוציא שקל מהכיס.
רוני: בשורה התחתונה, זאת מערכת חזקה ונוחה לשימוש למשתמשים. הפופולריות שלה רק עוזרת – משתמשים שמגיעים לאתר ספציפי עם phpBB לרוב כבר נתקלו במערכת קודם ויודעים להשתמש בה.
………………………………
ארז: מה זה מודים?
שחר: תוספות קוד לפורום שמוסיפות פונקציונאליות לפורום שלא קיימת במקור
רוני: מגוון המודים רחב מאוד – החל ממוד תגובה מהירה, שעון מחוגים, מוד לוח שנה להצגת אירועים, מודים שמוסיפים פונקציונאליות לכרטיסי המשתמש ועד לפורטל שמתלבש על ומסביב לפורום.. אין סוף.
אגב, פה ושם אנחנו שולחים יד גם בפיתוח מודים מקוריים כשהבולט שבהם, שאנחנו מתכננים לכלול במערכת בעתיד, הוא מוד שמאפשר תמיכה מובנית בתאריך עברי.
ארז: כמה מודים מתורגמים לעברית יש להורדה?
רוני: לא ספרנו, הדבר הראשון שאני אעשה עם פתיחת מאגר המודים הוא לספור. כמה עשרות, אני מעריך שסביב ה-50.
שחר: בגרסתה הקודמת של המערכת היו עשרות. באולימפוס (phpBB3) רוב המודים עדיין בשלבים של פיתוח, המערכת עצמה רק בת חצי שנה באופן רשמי ועדיין מתפתחת. המודים שכן שוחררו כבר באופן רשמי, תורגמו לעברית והופצו כבר, ובקרוב יאוחדו במאגר מודים גדול אצלנו באתר.
ארז: וכמה תבניות?
שחר: בערך אותו מספר. הבעיה עם תבניות, כמו שאתה בוודאי יודע, היא שההתאמה לעברית עם CSS והתאמה לכתיבה מימין לשמאל לפעמים מורכבת ומצריכה ידע מעט יותר מתקדם מ-HTML בסיסי. לכן אנחנו גם עובדים על מדריכים בנושא הזה, של תרגום וגיור נכון של עיצובים.
רוני: חלק מרכזי מהמשימה של צוותי המודים והעיצובים החדשים שלנו יהיה לאו דווקא לתרגם בעצמם, אלא לעזור למשתמשים לתרגם. לכתוב מדריכים, לתת תמיכה, לתקן טעויות ולוודא שכל מוד או עיצוב שמוצע למאגר עובר בקרת איכות רצינית.
………..
ארז: מה זה אולימפוס?
שחר: גרסה 3 של המערכת. זו גרסה חדשה לגמרי שעבדו עליה מספר שנים.
ארז: ואיך יצא?
שחר: בעינינו – מדהים.
רוני: כמו שאמרנו קודם, יש דברים שהיינו מוסיפים. אבל אנחנו לא משאירים את זה בגדר משאלות ותקוות – בשביל זה יש מודים ושיפורים.
………………………………
ארז: טוב חברים. אני מאד מודה לכם. היה מאוד מעניין ותודה על התשובות והסבלנות.
רוני: תודה רבה לך, נהנינו מכל רגע. תהיה בקשר.
שחר: תודה לך.
חבר'ה, אני חושב שכדאי לכם להכיר את דרופל.
ההכרות הטובה שלכם עם צרכי המשתמשים, ביחד עם שליטתכם בניב האזוטרי PHP, יכולות לחולל שינוי באופן שבו אנשים משתמשים בפורומים שלהם.
אם אני מבין נכון, phpbb לא מציעה כלום מעבר למערכת פורומים מעולה (שזה לא מבוטל). השימוש בפורומים היום הופך להיות חלק אינטגרלי מאתרים, ולא איזה אזור נפרד ומגודר היטב, כפי שקורה פעמים רבות, כאשר ניגשים לפורומים באתר ומגלים שהוא נראה אחרת ומתנהג אחרת. מאחר שבהרבה אתרים מבינים את הצורך במתן יותר כלים למבקרים שלהם, הם זונחים את המערכות הקיימות שלהם, ועוברים לשימוש במערכת ניהול תוכן קהילתית, כלומר – במערכת שמשלבת בתוכה פורומים כחלק מהווית האתר.
phpbb שלא מציעה את ההיפך (יכולות ניהול תוכן מתקדמות), דינה להיעלם מאתרים חדשים. הפורומים שישארו יהיו רק הותיקים.
אני חושב שנתיב נכון יהיה לשתף פעולה, על מנת להכניס את כל יכולותיה של phpbb בתחום הפורומים, לתוך דרופל, כחלק אינטגרלי ממנה, מה שגם יאפשר לכם להעצים את מגוון השירותים שאתם נותנים ללקוחות שלכם, ולא פחות חשוב מכך – יעצים את יכולותיהם של הפורומים הקיימים, בכך שהם יהפכו להיות אתרים מדרגה ראשונה.
לא מסכים איתך.
לא כל העולם צריך דרופל, תמיד יהיו מוצרי נישות שיהוו אלטרנטיבה טובה ובעיקר פשוטה יותר בתוך הנישה שלהם.
אם כל מהשאני רוצה הוא לכתוב בלוג הייתי משתמש בוורדפרס
ואם כל מה שאני רוצה הוא לכתוב פורום הייתי עושה את זה בphpbb או בvbulletin.
זה שאפשר לכתוב או לעשות אינטרגציה של מודולים לדרופל לכיוון של crm היא עדיין רחוקה מאוד מהרמה של vtiger וכד.. וכד..
מה שמיוחד במסע המיפוי הזה של ארז הוא לחשוף גם את התוכנות הללו וגם את הקהילות מאחורה.
למשל אם החברה כאן שנשמעים לי מבריקים מנהלים קהילה שהיא פי 10 מקהילת דרופל ופונים איך שהוא לחתך גילאים הרבה יותר צעיר – זה משהוא שאני אשמח ללמוד.
הסיסמא של פרל (איכס) היא שיש תמיד יותר מדרך אחת לעשות משהוא ואני חושב שהעושר והשונות הזו היא מה שגורם להתפתחות האבלוציונית של המערכות האלה ומה שגורם לאיכותם.
אם תחפש באתר phpbb את דרופל תגלה מודעות לעניין וכן את העובדה שבדרופל 6 יש מודול של אינטגרציה בין המערכות כך שהחזון שלך של שיתוף פעולה אפשרי וסביר להיות שלא יהיה מסובך.
יישר כוח
ליאור
נכון, תמיד יהיו "רק פורומים" או "רק בלוגים", אבל לקהילה יש צרכים נוספים, מעבר לדיונים משורשרים. הקהילה יכולה להסתדר יופי בלי הרבה תכונות מדהימות, מכיוון שהקהילה מורכבת מבני אדם, שהם יצורים סתגלתניים, שמסתדרים עם מה שיש. יחד עם זאת, כל קהילה יכולה להרוויח הרבה מכלים משלימים לדיונים, העשרה של חווית השימוש באתר, אמצעים שונים ליצירת קשרים בין חברי הקהילה, ובין הקהילה עצמה לעולם שמסביב לה.
מה קורה כשקהילה רוצה לאפשר לחבריה לנהל בלוגים? יתקינו וורדפרס או דרופל ליד הפורום? השעטנז הזה בעייתי לאורך זמן, כשמתחילים ניגודי אינטרסים בין התוכנות, בייחוד מכיוון שכל פרוייקט מתקדם בכיוון ובקצב שלו.
ל-phpbb יש המון מה לתרום מבחינת הבנת צרכי המשתמשים בפורומים, ועד כמה שראיתי – גם התרגום שלהם לעברית מתקדם וטוב. נראה לי ששילוב של תכונותיה של phpbb בתוך מערכת אחרת, יגרמו לשתי המערכות להשתדרג משמעותית.
יתכן שהמודל של CiviCRM יכול להתאים – תוכנה שמתמחה בדבר מסויים, אך משתמשת ב-CMS אחרת כתשתית. נראה לי שמהקהילה הישראלית יכולה לצאת בשורה שכזו.
זה דיון תוך-לינוויטי אמיתי, או שמא מזימת SEO כלשהי?
זה דיון אמיתי שהמשיך מעט גם מחוץ לרשת. בכל אופן, אין ערך רב ל-SEO בתגובות היות וישnofollow על הלינקים בתגובות.
דיון אותנטי לחלוטין. היית מאמין שיש חילוקי דיעות בתוך חברה?
בכל אופן – הבנתי שהדברים שלי התפרשו לא נכון, או לפחות לא כפי שהתכוונתי שיתפרשו. ככל הנראה נוצר הרושם שאני פותח בעוד ויכוח חסר טעם בין מערכות, ולא כן.
אני מלא הערצה לקהילת phpbb – יש בה בגרות ורצינות שניתן ללמוד מהן הרבה. דווקא בשל כך, אני חושב ששיתוף פעולה נכון, וזיהוי הכיוון שאליו הולכות המערכות האלה, יכול להיות פורה וטוב.
שאיפתו של כל מתכנת טוב, היא לנצל את יכולותיו, על מנת להפיק מהן את המקסימום, ואולי גם מעבר לכך. אני מאמין שבקהילת phpbb יש הרבה מתכנתי php שיכולים להביא את כשרונם לידי ביטוי באופנים חדשים, במערכות אחרות, ואני מזמין אותם להתעניין בכך.
כיום בעולם מערכת PHPBB בדעיכה, אני אישית מעדיף את SMF עם פורטל TP שכיום יש כמה אתרים מאוד גדולים בארץ שמשתמשים במערכת זו.
כאשר יש תקציב אז אין ספק ש VB עדיפה אך PHPBB די מיושנת.
עוד מערכת מעניינת היא ה E107 שכוללת פורום ופורטל מובנה דוגמא מעולה היא http://www.dapreview.net
הפורטל של SMF וגם E107 מאד מזכירות לי את המערכות הישנות בסגנון phpNuke, אותי זה מרתיע. למרות זאת, אני שומע שיש לא מעט משתמשים מרוצים מ-E107.
ארז אני לא חושב שאתה צודק.
ע"פ מה שאתה אומר כל המערכות מרתיעות אותך?
VB דומה ל PHPNUKE אפילו עם VBADVANCE
SMF + TP כנ"ל, INVISION כנ"ל ואני יכול להמשיך הלאה.
מה אתה היית רוצה לראות ממערכת פורומים עם פורטל ראשי?
אני פשוט חושב שאחרי כל מיני ניסויים עם Hebnuke עם IBHEB או PHPBB ואז ג'ומלה עם SMF וגם FireBoard ועוד כל מיני
אין ספק שכאשר המערכות נפרדות לחלוטין השילוב בניהם לא מרשים ויוצר כל מיני בעיות
מה אתה היית עושה היום במידה והיית רוצה להקים מערכת פורום עם פורטל ראשי? (כמובן חינם)
זהר וליאור, תודה על התגובות והמחמאות

אני מסכים עם כל אחד מכם, בנקודות אחרות. אני מאוד בעד שיתוף פעולה בין מערכות וקהילות, ואשמח לקדם את הנושא מול מובילי דרופל בעברית – אצור קשר בקרוב. עם זאת, אני ממש לא מסכים ש'אתרים הולכים בכיוון של יותר מפורומים' ואמירות מסוג זה. אתרי פורומים ממשיכים ללכת בכיוון של פורומים, ובלוגים ממשיכים להיות בלוגים, ולכל אמצעי תקשורת יש את הנתח שלו בעוגה. זה קטע שאמרתי בראיון עם ארז וירד בעריכה, אז הנה הוא חוזר
הצורך בשילוב בין המערכות ברור לי, ולכן אני כן מעודד ויוזם שיתופי פעולה, כאמור. אבל אני לא מקבל את ההתייחסות למערכת ניהול אתר כ'מערכת על' שבהכרח מוגדרת כ"יותר טובה" או משהו כזה. כל אתר והצרכים שלו, ולפעמים אם כל מה שבנאדם צריך הוא פורום פלוס לוח אירועים, עיצוב משלו ועוד, אנחנו (as in phpBB) יכולים להציע את זה ואין צורך במערכת נוספת. אני גם מתנגד באופן נחרץ לאמירה "הקהילה מורכבת מבני אדם, שהם יצורים סתגלתניים, שמסתדרים עם מה שיש". תגיד לי אתה, ראית פעם דיון אמיתי שמצליח לשמור על מומנטום ואיכות ב-Wall של פייסבוק? אם כן, תראה לי אותו. ה'דיונים' הכי מוצלחים שהולכים שם הם משחקי שרשרת בסגנון "האיש שמעלי…", וזהו. אנשים לא מסתגלים ליישור לשמאל, לחוסר באפשרויות בסיסיות כמו עיצוב טקסט, הרשמה לקבלת עדכונים וזכירת פרטי ההתחברות שלהם, ולא להרבה דברים אחרים.
אני לא מכיר ולא מעוניין להעביר ביקורת על מערכת הפורומים המובנית של דרופל או של מערכת ניהול תוכן אחרת, אני פשוט אומר שבתור מי שמכיר את phpBB ישר והפוך, אני יכול להגיד בבטחון שהיא פתרון טוב למי שמעוניין להשקיע בקהילה שלו, ולא לשדר לגולשים מסר של "אה, כן, יש לנו גם פורומים".
ישי, תודה על התגובה. אשמח לדעת מאיפה באה התחושה שכיום בעולם phpBB בדעיכה, כי ממה שאני רואה היא רק עולה ומשתפרת כל הזמן. ואיזה אתרים מאוד גדולים בארץ משתמשים במערכת SMF עם TP? או שאני לא מכיר את האתרים, או שלא ידעתי שהם מבוססים על המערכות האלו.
ואני אתאפק ולא אביע את דעתי על E107 מהדוגמא שהובאה כאן. לא יפה להתנגח ככה במתחרים לקראת תשעה באב, ועוד בשעה כזאת…
אשמח לתגובות/שאלות/חמשירים בדואר. תודה ושבוע טוב,
רוני.
רוני מה שלומך?
לגבי SMF + TP אני חושב שאני אחד היחידים שמשתמש במערכת זאת (TP) בגלל שתרגמתי אותה
http://www.my-audio.net/forum
לגבי SMF בלבד אני מאמין כי http://www.hwzone.co.il הוא האתר הגדול ביותר המשתמש במערכת זאת בארץ.
כאשר אני מסתכל על אתרים גדולים בעולם בתחום שלי לפחות כולם עושים מעבר ל VB (בעיקר) כאשר הם עוברים מצב של 1500 משתמשים או לחילופין רוצים שילוב של מערכות חיצוניות שלהם.
phpBB בהחלט משתפרת עם הזמן אך עדיין, אתה חייב להסכים כי היא בירידה ולא בעליה, אחפש סטטיסטיקה
phpBB ואתה תהיה חייב להסכים איתי היא מערכת מיושנת אשר דורשת שינויים מהותיים ואינה יכולה להתמודד עם כל מיני דרישות גבוהות של בעל האתר.
.
אני לא פוסל אותה (phpBB) כמערכת אך אני אישית לא חוזר אליה היא דורשת המון עבודה רק בשביל להגיע למצב הבסיסי של SMF, כאשר מתחילים לעבוד עם הרבה "Hacks" המערכת נהיית איטית מאוד.
אומנם המערכת השתפרה עם השנים אבל עדיין זה לא זה
ואשמח לשמוע מה יש לך להגיד על E107, והאם יש לך עניין עם DAPreview?
ישי שלום,
ראשית – אין לי ניסיון רב עם פורומי ענק, כאלו עם המוני משתמשים. אני מכיר צרכים קיימים ל"פורום בלבד".
אתם בטח מכירים את המצב: "…יש לי אתר פעיל כבר שלוש שנים שבניתי אצל איזו חברה. האתר כמעט לא מתעדכן/מתעדכן כל יום ואני לא רוצה לגעת בו בכל, רק להוסיף פורום. שאלתי את החברה שבנתה את האתר והם אמרו שאין בעיה 1000$. אני בטוח שיש פתרון זול יותר. יש לך רעיון?…"
אני אישיתי לא אוהב את גריד הפורטלי הקלאסי (או כמו שליאור, שבתגובות מעלי, הגדיר בצורה נפלאה בהרצאה שלו, "כלא שלושת העמודות"). זו הבעיה שלי עם הNuke ו-E107.
כיום, כשאני צריך להתקין פורום Stand Alone אני בוחר ב-phpBB, בעיקר בגלל הדוקומנטציה והתמיכה בעברית. עם SMF עבדתי בג'ומלה (עם ה-bridge) והוא היה טוב. אפילו תרגמתי לו תבניות. האם יש לו קהילה ישראלית מסודרת?
לשאלתך, פורטל תוכן עם פורום: ג'ומלה.
FireBoard הוא פורום מצויין (דמו) והיתרון שלו הוא שהוא נייטיב לג'ומלה ולא דורש פאטצ'ים או תוספות.
ארז אני בדרך לברית אז אין לי זמן לפרט יותר מידי
אבל סתם דוגמא קלילה למה ג'ומלה לא יכולה לעשות עם FireBoard שמאוד מוגבל
http://www.slickdeals.net – עמוד ראשי ששולף הודעות מכלל הפורומים על בסיס מסויים בלבד
וזאת ממש פשוטה, אני לא מסכים עם שניכם במקרה הזה ואני דווקא חושב שאתם פשוט מלוננים על העיצוב, בנוסף ג'ומלה מתאימה למי שרוצה פורטל עם פורום משני ולא להפך, ג'ומלה כבדה ואיטית.
עמודות יהיו בכל מקום, אחד שניים או שלוש, צורת הפורטל שונה בכל מקום ואני יכול להגיד לך שעם TP אני לא מוגבל בכלל עיצובים זה עניין אחר.
בכל מקרה אתה צודק לגבי הקהילה בארץ phpBB ללא ספק חזקה מאוד (אם לא החזקה ביותר)
)
SMF הקהילה הוקמה לא מזמן אבל…… בפעם אחרת או בפרטי (דוקומטציה יש, מודים יש, עיצובים יש, תמיכה יש, הל…. לא משהו
תסתכל בבקשה על שני האתרים האלו
http://www.misticriver.net
http://www.anythingbutipod.com
האם אתה רואה כאן כלא שלוש עמודות???
ישי
נב.
סוף סוף דיון איכותי בעברית בנושא (כל הכבוד לכולם)
אם כבר מדברים על מערכת פורטל עם פורום כדאי להזכיר את MEMHT זה שתרגם אנדרי שהופיע כאן באיזה פוסט,
כרגע האתר שלו לא זמין
אבל יש את האתר הבנלאומי של המערכת ושם יש גם את העברית
http://www.memht.com/lastrelease.html
תבדקו את זה
ישי, אני עדיין מחכה לסטטיסטיקה שמראה ש-phpBB בירידה
והפורום היחיד שבאמת אהבתי מכל הקישורים לעיל הוא FireBoard, שסוף סוף שובר את המוסכמות של איך נראה דף תצוגת פורום או אינדקס פורומים. לפחות מבחינת ממשק המשתמש זה נראה כמו שינוי מרענן, רק חבל שפרויקט העברות של המערכת הזאת מדשדש.
אני רוצה להתנגד שוב לטענות על חוסר ההתאמה של phpBB לפורומים גדולים, והפעם להביא תימוכין. רציתם Scalabiility? קיבלתם:
Gaia Online – קהילת מנגה ואנימה. 1.3 מיליארד הודעות, כמעט 14 מיליון משתמשים רשומים, ושיא של מעל 120,000 משתמשים מחוברים בו זמנית. כל זה רץ על 80+ שרתים.
Jogos – פורום משחקים ברזילאי, מקום 28 בדירוג אלקסה העולמי. 119 מיליון הודעות, 173,000 רשומים.
Bokt.nl – פורום הולנדי בנושא סוסים… 37 מיליון הודעות.
Sound Click – מוזיקה ואודיו. 'רק' 380,000 הודעות, אבל קרוב ל-3.5 מיליון משתמשים רשומים.
בואו פשוט נסתכל על הטבלה המלאה. ב-20 הפורומים הכי גדולים ברשת, לפי מספר הודעות, vBulletin מופיעים לראשונה במקום ה-9, וסך הכל מופיעים ארבע פעמים.
phpBB במקום הראשון (גאיה), שוב במקום ה-7 (ג'וגוס) ועוד פעמיים בסוף הטבלה, 19 ו-20.
השימוש הכי נפוץ בקרב הפורומים הגדולים האלו הוא במערכת מותאמת אישית.
ויבולטין מובילים בגדול את הטבלה אם ממיינים את הטבלה לפי מספר משתמשים בו-זמנית, מספר מבקרים ייחודיים ביום וכו', שזה נתון מעניין.
הממ… תודה על הנתונים ראיתי את זה אבל http://www.gaiaonline.com למיטב ידיעתי כבר לא מבוססת PHPBB אלא על מערכת עצמאית שלהם אבל יכול להיות שאני טועה.
בכל מקרה תסתכל באתר עצמו שלקחת את הנתונים ממנו, תפלטר את הנתונים ע"פ פוסטים בשבוע האחרון, תנועה לאתר, הכי הרבה באתר, וכו' תראה ש phpBB בהחלט לא ב 20 הראשונים.
על כל פנים זה לא הוויכוח שלנו כאן, כולנו יודעים שמערכת phpBB היא ללא ספק אחת המערכות הוותיקות ביותר בשוק, אך היא גם הפשוטה ביותר ודורשת הרבה עבודה להגיע למצב דומה להתקנה של SMF, VB, IV וכו'.
מה שאני הייתי רוצה לראות מ phpBB זה שימוש במודים של היוצרים שלהם ב base package שהם משחררים, בנוסף הייתי רוצה לראות פאנל ניהול יותר איכותי, ומערכת פורטל מעט אחרת.
אני חושב שבשניים מהאתרים שלי אני בקרוב יעבור ל VB מכיוון שאלו אתרים שמכניסים כמה דולארים בחודש ויש לי כמה דרישות קטנות שכבר קיימות ב VB כמו WikiPost ועוד אחת שאני אשאיר בסוד כרגע
בברכה
ישי
ישי, צודק. נראה שגאיה עברו גם הם למערכת עצמאית, לא שמתי לב.
אני מסכים, הלוואי שהייתי יודע מה הפירוש של כל הנתונים האלה.
וגם אני הייתי שמח לראות יותר אפשרויות חזקות ולוח ניהול משופר בחבילה הבסיסית של phpBB, מדיניות השילוב של מודים כתכונת בצוות העולמי לא מוצאת חן בעיני.
רוני
הי, תודה שהזכרתם אותנו (מוזילה ישראל). בכל זאת, התרגום לעברית ממש לא משהו, ורצוף שגיאות. ניכר שמי שתרגם אותו לא מכיר כל מני ניואנסים ואפילו תחביר של השפה האנגלית, ומקבלים כל מני ממצאים מסוג "סגור דיווח" במקום (אני מנחש) "דיווחים סגורים", בתור כותרת לדף הדיווחים הסגורים בלוח הבקרה למנהלים, או "מדווח & פורום" ככותרת עמודה באותו מקום. התו אמפרסנד אינו חלק מהשפה העברית, לידיעתכם.
בגרסה הקודמת , גרסה 2, היו גם כמה שגיאות כאלה, אבל למרות שדיווחתי עליהם בזמנו הן לא תוקנו, ובכל שדרוג גרסה תיקנתי אותן בעצמי.
אהלן צחי,
קודם כל, לכבוד הוא לנו.
אני מסכים איתך שהתרגום כרגע בהחלט לא מספיק טוב – ושמח לבשר שאנחנו מתכוונים לעבור על כולו מחדש עם עורכת לשונית צמודה בחודשים הקרובים. זה מה שקורה כשקוד פתוח נהיה פתוח מדי… יטופל. תודה על ההערה
נ.ב.
וכמובן שאנחנו תמיד שמחים למתרגמים איכותיים טריים
צחי:" זה מה שקורה כשקוד פתוח נהיה פתוח מדי…"
אני חושב שהבעיה עם התרגום איננה בריבוי המתרגמים, אלא נובעת מכך שבמקרים רבים אין מתרגם ראשי, שרשאי לאשר או לדחות תרגומים. נוסף על כך, העובדה שכל אחד יכול לתרגם, על אף היתרון שלה, גורמת לפיזור ובזבוז אנרגיות, משום שכל אחד מתרגם לעצמו, ולא תמיד יש איחוד של המאמצים.
בדרופל יש נסיון מעניין לפתור את זה, ע"י הקמת שרת תרגומים. תיאורטית, כל אחד יכול להתחבר לשרת ולקבל ממנו תרגום מעודכן, ובנוסף, כל שינוי לתרגום באתרים המחוברים לשרת, חוזר לשרת הראשי לאישור.
הדבר מאפשר לצוות התרגום הראשי לקבל עזרה מבעלי אתרים אחרים.
לפי שעה המודול עובד, אבל עדיין לא באופן הכי נוח שיש. אני מניח שזו רק שאלה של מספר שבועות עד שהוא יהיה ממש נוח לשימוש, ואז אולי ניתן יהיה לתרגם באמצעותו גם קבצי תרגום מפרוייקטים אחרים.
ומעניין לעניין באותו עניין – האם יש פרוייקט מרכזי בארץ שמרכז תרגומים מפרוייקטים שונים, כך שלפחות תהיה תאימות בתחביר בין המערכות (יחסוך המון עבודה ומחשבה)? הרי בסופו של דבר, "submit" יתורגם בד"כ באופן זהה, וכך גם מחרוזות רבות אחרות.
זהר, אני מסכים. לכן כמו שאמרתי, בגירסת התרגום הבאה יהיה מתרגם ראשי, תהיה עורכת לשונית ונעבור על הכל בצורה מסודרת.
המערכת הכי טובה שראיתי לניהול תרגומים משותפים היא זו שמשתמשים בה לתרגום Remember The Milk (צריך להירשם כדי להתרשם, מומלץ). אני בספק אם אפשר לשלב מערכת חיצונית כזאת, אם היא בכלל ניתנת להורדה, עם המערכת העצמאית של phpBB. זאת בעיה רצינית שאנחנו חושבים איך להתמודד איתה, ונשמח להצעות.
לדעתי אין פרויקט ריכוזי למתרגמים כמו שהצעת, והדבר הכי קרוב שיש לריכוז מערכות ניהול תוכן שונות בעברית הוא הבלוג הזה. אני אמנם מסכים שיש מונחים משותפים רבים, אבל עדיין – גישת הכתיבה בין נניח phpBB, Remember The Milk ו-וורדפרס על שלל הפמיניסטיות שמתרגמות אותו שונה.
מה שיותר חסר לי הוא מקום מסודר עם כללים של כתיבה נכונה בעברית – לא פלצני ואקדמי מדי, אבל משהו שכבר השקיעו בו בהסבר של "אני אכתוב" במקום "יכתוב" וכל שאר השגיאות הנפוצות.