אקוויה – דרופל לעסקים
מתוך כך נוצר הצורך לגורם כלשהו, שיכול לעשות סדר בכל הבלגן. לגורם הזה קוראים אקוויה.
אקוויה?

המטרה המוצהרת של אקוויה היא לספק מטריה של תמיכה לדרופל על ידי הגדרת המודולים הבשלים לעולם הenterprise ויצירת פתרון שיהיה בר מימוש בתוך החברות הללו שדורשות שירותים ותמיכה בזמנים קצרים ובסטנדרטים גבוהים.
מי עומד מאחורי acquia?

הפנים מאחרוי אקוויה - דריס והחברה
את אקוויה הקים Dries Buytaert המוח והמנהיג שמאחורי דרופל ביחד עם Jay Batson שמשמש בתור המנכ"ל (ותקליטן הבית).
דריס גייס סוללה של כוכבים כגון Gabor שהיה "קצין התחזוקה" של שחרור דרופל 6 ואחד מהכוחות החזקים שפעלו למען תמיכה בריבוי שפות ובנושאים כגון כיווניות טקסט וכד..
בארי גספן הוא עוד מתכנת דרופל ותיק שתרם המון לקוד של דרופל והחביב (עלינו) מכולם רוברט דגלס שעבד בלולובוט ושמוביל את נושא החיפוש בדרופל (ובעל ניסיון אדיר בהדרכה, פיתוח ומנהיגות בקהילת הדרופל העולמית)
כיום יש באקוויה בערך 30 אנשים, תמהיל של חברים ותיקים מהקהילה ושועלי קרבות ותיקים (כמו גף וואטאקוט שעבד בadobe ועוד)
הפצה? מה זה פה, לינוקס?
אקוויה מספקת מספר שירותים אך הידוע שבהם הוא הפצת הדרופל – Acquia Drupal.
חרב הפיפיות של דרופל הוא המספר העצום של מודולים, אשר נכתבו עבור המערכת. מצד אחד קהילת המפתחים שוקקת, ומצטבר בה נסיון קולקטיבי להתמודדות עם כל אתגר אינטרנטי. מצד שני, ריבוי המודולים גוזר גם רמת איכות לא אחידה. ישנם רכיבים, כמו cck ו-views, שמציגים חידוש אמיתי באופן שבו בונים אתרים בכלל, ובדרופל בפרט. יחד עם זאת, ישנם רכיבים הכתובים ברמה איכותית פחות, ורוב הסיכויים שלא תשתמשו בהם, והם יעלמו במהרה.
המצב הזה קורא ל"מבוגר אחראי" שיעשה סדר בבלאגן. אקוויה, על צוות המומחים שלה, מאשרת למעשה, שמה שנכלל בהפצת הדרופל שלה, עבר בדיקות איכות מספקות, ויש מעין תהליך הסמכה שרכיב צריך לעבור, על-מנת להיכלל בהפצה.
המצב של דרופל היום דומה מאוד ללינוקס בעבר.
לפני יותר מעשור (ולפני הטוקבקים על מלחמות מערכות ההפעלה ב-ynet), לינוקס היתה אסופה של תוכנות חופשיות, אשר גיקים יכלו להתקין על מערכת ההפעלה, אך היתה ברת-יישום רק למי שבאמת הכיר את המערכת.
אחד מהדברים ששינה לגמרי את התמונה היתה הכניסה של הפצות לינוקס מסחריות אל התחום הזה, ובראשן RedHat.
המודל העסקי של הפצות אלו הוא "ספק את התוכנה באופן חופשי (Free as in Beer and as in Speech), וייצר רווחים עבור תמיכה". Red Hat היא דוגמה לחברה שמימשה מודל זה בצורה מבריקה, והיום היא מחוללת מאות מיליוני דולרים בשנה ממכירות ה-subscriptions שלה.
אחד מהגורמים לרווחיות של רדהאט היה השחרור של RHEL – רד האט אנטרפרייז – גרסה יציבה ובדוקה, שמכילה תמיכה לאורך שנים מספר לאחר השחרור, המותאמת יותר למנטליות של מנהל הרשת של CNN, מאשר של עוד האקר לינוקס חובב.
אקוויה מנסים לעשות בדיוק את אותו הדבר, בתחום מערכות ניהול התוכן, הן ליזם הפרטי, והיחיד, שצרכיו אולי צנועים, והן לארגונים הגדולים, בעלי מאות הסניפים בעולם וצרכי האינטרנט המגוונים והתובעניים ביותר.
ההפצה מגיעה עם המודולים הכי פופולרים והכי איכותיים בדרופל, אשר הכלתם בהפצת אקוויה מעניקה להם, הלכה למעשה, דירוג גבוה על פני המודולים האחרים. הרי לכל תכונה (feature) בדרופל, החל במסחר אלקטרוני, עבור בתשתיות לרשת חברתית, וכלה במנגנוני הצבעה, ישנו מספר רב של מודולים שיכולים לתת מענה על האתגר, אך אלו שנבחרו ע"י אקוויה, מתבלטים מעל כולם.
אחת מהפעולות המסוכנות למתכנת בתחילת דרכו, היא לבחור במודול שעל פניו נראה מתאים לפתרון בעיה מסוימת, אך יפסיק להיות מתוחזק בקרוב בגלל שמודול אחר יעיל, טוב ומשמעותי יותר, שוחרר, וכל הסצינה הפנימית כבר מודעת אליו. לפי כל, השימוש באקוויה מומלץ בעיקר למפתחים וחברות שנכנסים לדרופל, מתוך הידיעה שהמודולים הללו יהיו יציבים, והם הנכונים "לבחור" כאשר אתה לוקח החלטה הקשורה לארכיטקטורה של המערכת.
שרותי הרשת של אקוויה
הסיבה שאני חושב שלאקוויה יש את הפוטנציאל להצליח כמו רדהאט היא שיש לה הרבה יותר מה להציע.
רדהאט הציעו את התמיכה ואת עדכוני התוכן במנוי חודשי, היכולת של אקוויה לשים קליינט בכל התקנה מקנה לה אפשרות להציע שרותי רשת רבים לאותו מנוי.
עוד נושא שאקוויה מקפידים עליו מההתחלה היא הפנייה לקהלי יעד מגוונים, מיזמים בודדים ומפתחים אשר בונים אתר בודד ועד חברות ענק ואתרי ענק אשר צריכים שרתים רבים לשירות האתרים וטופולוגיות מורכבות יותר.
הפתרונות מתחילים ממנוי שנתי בעלות של 200$ ועד לעלויות של 20,000$ לשנה לאתרים ענקיים.
כל אלה זמינים תחת הAcquia Network
חלק מהשירותים כלולים במחיר אבל חלקם נמצאים בחבילות פרמיום יותר יקרות דבר שידחוף את הרווחים של אקוויה כלפי מעלה ככל שהשרותים יהיו אטרקטיבים יותר.
כיום השירותים הבאים נכללים במנוי (שגירסתו הקהילתית ניתנת חינם) -
- פעימת הלב - heartbeat – הודעות על נפילות של האתר וגרפים על פני זמן על זמינות האתר.
- סריקה על קוד האתר לשינויים אשר התרחשו בו (שינויים כאלה יכולים לעזור להבין איפה מפתח שינה את הקוד ולמקד לשם את תשומת הלב – אם יש בעיה, אך כמו כן ניתן לעלות כך על בעיות אבטחה כאשר פורץ משנה את קוד המקור של האתר בשביל להשאיר לעצמו דרך פנימה גם בעתיד.
- ניהול מספר שרתים מחשבון אחד, שימושי לנותני שירות בדרופל או אנשים אם מספר אתרי דרופל רבים.
- חסימת ספאם תוכן מבוססת מולום (mollom) – עוד סטארטאפ של דריס ומערכת לניטור וסינון תכנים (דומה לאסקימט).
בהמשך מדובר על בדיקות עומסים, סקירות אבטחה, שירותי ווידאו מתקדמים ורעיונות רבים נוספים שאפשר למצוא כאן (צריך סיסמה)
מתי אקוויה ומתי דרופל?
אז זהו שלא ממש צריך לבחור, אקוויה משוחררת תחת רישיון GPL – כלומר לא חייב לשלב עבור ההפצה עם אתה בוחר להתעלם משרותי הרשת של אקוויה ומהתמיכה.
ניתן לכבות את המודולים של acquia וכך לקבל הפצה יציבה (קצת כמו centos – תואם הRHEL בלינוקס).
אנחנו ממליצים לרוב לקוחותינו להיבנות על acquia ואז להוסיף את התכנים הספציפיים שלהם בשביל לפתוח את האפשרות לקבלת תמיכה מהם, אם פתאום המיזם שלהם מצליח וצריך תמיכה בחו"ל או את שרותי הרשת שלהם.
הקשר הישראלי

אני יודע שכבר היו הרבה דיונים בנושא, אבל מעניין אותי כחובב ומתלמד (ולא אין לי רקע בתכנות) בתחום אתרי תוכן לדעת מדוע בחרתם בדרופל על פני מערכות אחרות ובראשם ג'ומלה.
אני עכשיו עוזר לבנות אתר לחבר ותוך כדי לומד את התחום ולא הצלחתי להגיע למסקנה במה עדיף לי להשקיע את מרצי וזמני הפנוי (כי כאמור אני לומד את התחום ולכן עושה זאת בהתנדבות) היקר לימוד ג'ומלה או לימוד דרופל – ואז לקחת מערכת מופצת כמו זו אקוויה כנוקדת התחלה.
אילן,
מפתח דרופל ברמה גבוהה מרוויח 50 דולר לשעה גם בעת משבר.
דרופל – זה לגדולים. ג'ומלה (מקווה שארז לא קורא את זה) – לכל השאר.
האמת, אני חושב שלולא הקהילה העצומה שיש לג'ומלה, וה-ecosystem שסביבה – ג'ומלה כבר הייתה נדחקת לשולי הכלים לניהול תוכן.
ליאור,
למה אני צריך לרעות בשדות זרים כדי להבין מה זה אקוויה?!
לא יכולת לכתוב את זה בדרופל.אורג.יל?
מאמר מצוין, תודה רבה לכותב ולאכסניה
הייתי מחליף את הדוגמא של רדהט באובונטו…ומי שמבין יבין.
אני מסכים עם כל מה שכתב ליאור. גם היום (כמעט שנתיים מאז הושקה החבילה של אקוויה) אני ממליץ עליה בכל פה.
למעשה, בקורס בניית אתרים שאני מדריך זו החבילה איתה אני מתחיל ללמד את המשתתפים כיצד לבנות אתר בדרופל!
אמיר