בלוגלי, כסף ואג'נדות
בלוגלי הוא פרויקט שירות מוערך ומבורך המאפשר לכל אחד לפתוח בלוג מבוסס WordPress על ידי רישום בלבד, בלי צורך לבצע התקנה או לרכוש אחסון. בלוגלי מבוסס על מערכת וורדפרס מרובת משתמשים (WordPress MU), מערכת אשר מהווה מעין מעטפת לבלוגים רבים וכמו WordPress, משוחררת גם היא בחינם ובקוד פתוח.
אני יודע שהבלוגספירה נקמנית ולעיתים חסרת סבלנות ובכל זאת אני עומד לכתוב דברים בנימה שונה מהמקובל על בלוגלי. אך שלא יובן אחרת, אני חושב שהתרומה של בלוגלי חשובה מאד לרשת הישראלית בעיקר בכך שאפשרו לבלוגרים שהיה להם בלוג בתפוז, לפתוח עוד בלוג. [אופס, נדמה לי שיצאה לי ציניות]
נראה שכיום WordPress היא אחת המערכות שמייצגות בצורה נאמנה את כל מה שפילוסופיית הקוד הפתוח מבשרת. אם המוני בלוגרים בעולם הכותבים בבלוגים עצמאים מבוססי WordPress מציגים תמונה אנטי תאגידית (ולצורך "תאגיד" אקח לדוגמא את ישרא, תפוז והקפה דה מארקר), בלוגלי לא ממשיך את הקו הזה, למעשה הוא גם תאגידי.
אם האג'נדה היא "לאפשר לכל אחד לפתוח בחינם ובקלות בלוג מבוסס WordPress", למה לא לקחת את זה עוד צעד אחד קדימה ולקבוע "לאפשר לכל אחד לפתוח בחינם ובקלות בלוגיה מבוססת WordPress MU". בשביל מטרה כזו, אנשי בלוגלי שתרגמו את המערכת היו צריכים לשחרר את התרגום חופשי וזה, עד עתה, לא בוצע, כי לא זו המטרה (וזה בסדר גמור).
אל תטעו, אני לא טועןאו קורא להם לשחרר את התרגום. לבלוגלי יש מודל עסקי (או לפחות כוונות עסקיות), לפי הכתבה ב-YNET שהתפרסמה עם פתיחת בלוגלי ולפי הקשר החדש של בלוגלי עם 3points (שגם הם אנשי טובים מאד בעיני), בכוונתם לעשות כסף מהפרויקט הזה (ולא שיש משהו רע בכך).
רבים מאיתנו, מתרגמי המערכות בקוד פתוח, עושים כסף ובונים מודלים עסקיים סביב מערכות אלו. אולם, למיטב ידיעתי, כל המודלים העסקיים שקיימים סביב מערכות כאלו בארץ, מתבססים על 'כן שחרור התרגום לשימוש חופשי' ולא על 'לא שחרור התרגום לשימוש חופשי'.
האם כדאי לבסס מודל עסקי סביב תרגום מערכת פופולרית מבלי לשחרר את התרגום וההתאמה לעברית? אני חושב שלא. כל המודלים ועשיית הכסף ממערכות בקוד פתוח בעברית שאני מכיר, תלויים בהפצת ושחרור התרגום לשימוש חופשי. ברגע שהתרגום לא משוחרר, המערכת הופכת להיות למעשה מוצר בקוד סגור (ברמות שונות) ומייצרת חוקי משחק חדשים.
השבוע היו לי שלושה ויכוחים שונים עם אנשים שמבינים ממני הרבה יותר, על התכנות עשיית כסף סביב בלוגים עסקיים (בלוגים לעולם העסקים). מצטער, אני לא רואה את זה קורה. אני רואה בועה. אולי אצטרך לאכול את הכובע (אני כבר רגיל), אך בלוגיות לעולם העסקים הן לא העסק של המחר לדעתי.
בקרוב מאד אני עומד, בפעם הראשונה, לא לשחרר תרגום שעשיתי לאחת מהמערכות האטרקטיביות שיש כיום, אלא לבסס על זה מוצר עסקי - כך שאני מאד מקווה שטעיתי כאן לאורך כל הפוסט, בכל מה שכתבתי על האפשרות לעשות כסף ממערכת מתורגמת ולא משוחררת.
ארז שלום
"לא לשחרר תרגום שעשיתי לאחת מהמערכות האטרקטיביות שיש כיום"
אני אישית סה"כ נגד אבל מבין בהחלט אל מה אתה חותר.
אני אישית חושב שלא הייתי משתמש במערכת שהייתי צריך לשלם כסף על התרגום שלה אך שוב זה אני ולא לקוח סופי.
BTW בסוף לא MODX
הלכתי עוד פעם עם JOOMLA נראה לא רע סה"כ
ישי, הכוונה היא לא למכור תרגום בכסף. (לא הייתי מוכר ולא הייתי קונה כזה דבר). הכוונה היא לספק מכלול של שירותים סביב מוצר שהוא בקוד פתוח ולפתח מומחיות ויחודיות סביבו.
אני מאוד מבין אותך !
שי
מה אתה אומר.. אני בקושי הבנתי אותי.
בכל אופן, הבהרונת – אני נגד תרגום בלי שחרור. אני לגמרי בעד לשחרר כל תרגום ונוהג כך תמיד.
בפוסט הזה, אני לא דן באתיקה או "מה נכון לעשות", אלא האם אפשר לעשות כסף ממערכת מתורגמת ולא משוחררת.
אז למה שלא תפרסם את התרגום שלך ל glossy blue?
גיל,
GlossyBlue תורגמה כבר לעברית (על-ידי אלי מהבלוג "השדון האגדי").
אחרי שהשתמשתי בגרסה שלו וחשבתי שיש דברים שאפשר לשפר בתרגום, עברתי עליה ובאמת שיניתי הרבה מה-CSS.
אני אמנם אוהב קרדיטים אבל היות ואלי כבר תרגם ופרסם, לא חשבתי שזה יהיה לענין לפרסם גם אני תרגום לתבנית. לכן, הכנתי רשימת תיקונים שעשיתי לתבנית ואת קובץ ה-CSS החדש שהכנתי עם התמונות שהפכתי שלחתי לאלי והצעתי לו לפרסמם או להכניס אותם לתבנית. (הוא לא השיב למייל שלי, מניח שהוא לא הוסיף את התיקונים).
בכל אופן, כל מי שפנה אלי וביקש את התרגום שלי לתבנית, קיבל אותה במייל.
לדעתי מודל עסקי שבנוי בגורם שלישי (במקרה של בלוגלי וורדפרס) הוא מודל עסקי לקוי ביותר. אני בספק אם הם יצליחו להרוויח מזה כסף (ואני מאחל להם המון בהצלחה כי בסה"כ כל מי שיוזם מקבל הערכה מלאה ממני) אבל כמשקיע, או כאיש עסקים, אני לא חושב שהייתי משקיע במיזם שתלוי מאד על אחרים.
דרך אגב, לכל מי שמעוניין, אפשר להוריד מהאתר של רן את הוורדפרס בעברית.
web20, דווקא כשאתה בונה מיזם שמסתמך על מערכת בקוד פתוח, אתה לא תלוי באחרים. כאיש עסקים או משקיע, האם עדיף לך להשקיע במערכת שפיתח מישהו שמחר יכול להיות באוסטרליה ואתה נשאר עם מערכת סגורה שאף אחד לא מכיר? (כן, הם תמיד נוסעים לאוסטרליה בדוגמאות האלו).
כשהמיזם מתבסס על מערכת בקוד פתוח, תמיד יהיה מפתח שיוכל להמשיך את הפרויקט ותמיד יהיו הרבה מפתחים שמכירים את המערכת. דווקא כאן, הסיכון בתלות בטכנולוגיה קטן.
אפשר להוריד את וורדפרס בעברית מהאתר של רן, אבל לא זה מה שמציעים בבלוגלי ובמערכות בלוגים מרובות משתמשים (בלוגיות). שם מציעים בלוג בוורדפרס בלי להוריד. בלי להתקין. בלי לקנות אחסון. פשוט וקל כמו לכתוב כאן תגובה.
ארז אני מסכים איתך אחרי ההסבר שלך מאוד.
אתה בעצם גובה עבור העבודה שלך ולא עבור המערכת?
אני לא מבינה מה הבעיה.
הרי אתה בעצמך מודע לזה שהם לא חייבים כלום לאף אחד. זה דבר ראשון.
דבר שני, ועוד יותר מקסים בעיניי, זה שהם לא מוכנים לקחת תרומות. יש להם מטרה ובינתיים הם עומדים בה. תהיה ציני ככל שתרצה, הם כרגע הבית החם להרבה מאוד מפורשי ישראבלוג ותפוז וביננו, מתוך כל מתרגמי הקוד הפתוח הוובי בישראל כרגע – הם אלה שיש להם הכי הרבה להשוויץ בו. הם אלו שהצליחו ועוד יצליחו בגדול.
שרית, אין שום בעיה. הדברים נכתבו בעקבות מעין הכרזה על כוונות עסקיות של החברה' מבלוגלי ואם תקראי את הפוסט תראי כי הוא בעיקר דן עם עצמו על האם יש התכנות עסקית למודל שמתבסס על תרגום מערכת בקוד פתוח בלי לשחרר את התרגום.
עכשיו, בלי קשר לכך, אם לדבר על ציניות – אז כפי שמשתמע מדבריך, את בוודאי רואה את בלוגלי כמקום המאפשר "לכל אחד לפתוח ולנהל בלוג בקלות". אז אם יש אג'נדה ולא בסיס עסקי, למה לעצור ב"לאפשר לכל אחד לפתוח בלוג" ולא לממש את המוטו עד הסוף ולומר "לאפשר לכל אחד לפתוח בלוגיה".
אם זה עסק, סבבה שלא ישחררו את התרגום. אבל אם יש מטרה נעלה ומציבים אותה בקדמת הבמה ולא הולכים עד הסוף, זו בעיני ציניות.
ולגבי "אלו שיש להם הכי הרבה להשוויץ בו", אני ראשון לומר שמה שהם עשו הוא יפה ומרשים וראוי להערכה. אבל, בסופו של דבר זו מערכת שפועלת במעגל מצומצם שאת כנראה במרכזו, ולכן אולי נראה לך שיש לזה השפעה עצומה על "העולם הוובי הישראלי" – אבל זה בסך הכל פלטפורמה (פשוטה) שנמצאת בידיים של בודדים וזהו.
מה כן מרשים? פלטפורמה רצינית כמו vtiger או מערכות שתורגמו ויש סביבן קהילה פעילה של משתמשים, מפתחים ונותני שירותים שיודעים לעבוד ביחד וליצור סינרגיה.
אני חושב שאתה בתאכלס צודק,אבל בלוג אישי הוא די מספיק לבנאדם.
בקשר לעניין של לפתוח בלוגיות,תן לי להביא לך דוגמא.
אם תתן לכל שולחן באירוע צילום מצלמה חד פעמית,סביר להניח שהתמונות לא יהיו ברמה מספקת,ורוב מה שתקבל יהיה זבל טהור.
בגלל זה כדאי להביא צלם אחד ומקצועי שיספק את השירותים עצמם,והאנשים יכניסו את החיים שלהם\האישיות\הריקוד לתוך התמונות.אותו הדבר עם הבלוגים..בלוגלי מספקת לי מבחר עיצובים מספק ומערכת בנויה ומתוכנתת הרבה הרבה יותר מישראבלוג או מתפוז או מכל אתר בלוגים אחר,שכמובן אנחנו מדברים על אתר שכל העבודה הקשה היא התאמה של העיצוב לעצמך דרך האדמין והרשמה פשוטה.
אם תרצה יותר מזה,אז כבר שווה באמת לפתוח לעצמך בלוג עם אכסון,דומיין והכל.
נראה מעניין
עלה והצלח
מצויין זיו רייך