למה כל כך יקר להפעיל את רשימות?
בנוגע לאתר רשימות שנמצא תחת איום סגירה, קראתי אצל חנן שהעלות להפעיל את רשימות היא 5000$ בחודש ושכמות היוניקים בחודש היא 300,000. לפי מה שהבנתי מהדיבורים שהיו על רשימות, הבעיה העיקרית בעלות, היא ההוסטינג.
אולי אני מפספס כאן משהו, אבל אני לא מבין את המספר הזה, 5000$ לחודש:
א. 300,000 יוניקים בחודש זה בעצם רק 10,000 יוניקים ביום וזה לא כל כך הרבה. אפילו די מעט מבחינת אתר שאין בו כמעט מדיה. לי עצמי יש אתרים עם 3000 יוניקים ביום שמאוחסנים בארץ ואני משלם עליהם 70 ש"ח לחודש.
ב. למה אי אפשר לאחסן את האתר בחו"ל? הרבה מקום אחסון ותעבורה בזול. 200$ לשנה יסגרו את עניין האחסון. אם רוצים להגזים, אפשר להגיד גם 200$ לחודש, כדי להרגיש בטוחים.
אם לא טעיתי בהערכה, אז נשארו עוד 4800$ בחודש להוצאות תפעול, שאלו 4 משכורות שאפשר לשלם למנהל ועורך ל"שמה!", מנהל ועורך ל"רשימות" ועוד שני מנהלים עורכים לפרויקטים אחרים שיום אחד יסגרו.
אני חושב שהבעייה היא לא התעבורה (אולי החישוב של חנן לא נכון).
לדעתי הבעייה היא תחזוקה שוטפת ופיתוחים במערכת הזו.
אני הבנתי שאלו בעיות קיימות, אבל הסיבה לסגירה באה מכיוון sweet home שעד היום אירחו ולא יכולים להמשיך לעמוד בנטל.
אבל זה בערך מה שניסיתי לכתוב/לשאול (כדי להבין), למה כל כך יקר להפעיל את רשימות? (כך בכותרת הפוסט)
הבעיה היא אחרת.
קוד שלא כתוב נכון,דטא בייס גדול,גורמים לעומס על השרת.
5000$ ? הצחיק אותי חנן.
על תעבורה כזאת משלמים בקושי 50 שקל בחודש אם הקוד לא היה יוצר עומס מיותר על השרת בגלל כתיבת קוד מבולגנת.
לא הבנת במדוייק, לכן אני אבהיר:
הבעיה ברשימות מורכבת משלושה גורמים ולא רק עלות של הוסטינג. מכולם, הוסטינג הוא הדבר הפשוט יותר ועובדה היא שגם כאשר סוייטהום הודיעו לנו שיש צורך לעבור לשרת dedicated הם לא התכוונו לסגור לנו את הפלאג. קצב הגידול של רשימות דורש היום שרת, אם כי יתכן שמעבר לפלטפורמה אחרת יוריד את הדרישות מהשרת, אבל בפני עצמו בעיה כי זה דורש פיתוח/מתכנתים.
הבעיה העיקרית היא זמן: זמן של פיתוח ותחזוקה (כלומר צריך אנשי פיתוח כדי להחזיק פרוייקט כזה) וזמן של אינטראקציה עם הכותבים ועם כותבים חדשים – כלומר הזמן שלנו.
הבעיה צריך להיות שילוב של כל הגורמים הללו, לכן אנחנו מחפשים פתרון לכל הבעיות ולא סתם מעבר לשירות הוסטינג אחרץ
BB צודק בחלקו: רשימות נכתב על קוד שנכתב במקור בשנת 1999. מדובר בכמה וכמה שנות דור באינטרנט. הבעיה של קוד כזה שמבוסס על מערכות legacy היא שאפשר לכתוב אותו הרבה יותר טוב, היום יודעים טוב יותר לכתוב אפליקציות אינטרנט ועוד המון נימוקים חכמים ואינטיליגנטים שמתכנסים לבעיה הפשוטה ביותר:
בשביל לכתוב קוד חדש או לעדכן קוד ישן כדי שיהיה יותר טוב צריך זמן תכנות. וזו אחת הבעיות שלנו שאנחנו מחפשים לה פתרון. אני מניח אם היו לנו עוד מתכנתים מתנדבים במשך השנים הבעיה היתה פחות חמורה אבל צריך להתסכל על העתיד ולפתור אותה כדי שזו לא מתמשיך להיות בעיה.
ירדן שלום,
לא ראיתי אם עד עתה הגבת בפומבי לפוסטים שהתפרסמו על ענין רשימות ובפרט לרעיונות שהוצעו להעביר את רשימות לפלטפורמה מבוססת wordpress mu (בבלוגלי או במערכת נפרדת) – אשמח לשמוע את עמדתך והאם יש סיבות מדוע לא לעשות זאת.
מעבר לפלטפורמה פתוחה כגון wordpress mu או דרופל יקל על גיוס מתכנתים ותומכים מתנדבים.
בפוסט השאלות והתשובות http://www.notes.co.il/extra/37357.asp (יש שם עוד הרבה תשובות) כתבנו במפורש שנשמח לעבור למערכת קוד פתוח כמו wordpress mu. אנחנו לא חושבים שצריך לקדש את הטכנולוגיה כיוון שטכנולוגיה היא אמצעי ולא מטרה.
מה שכן, לשים את רשימות על מודל בלוגלי זה מיותר כיוון שזה מבטל את מודל רשימות, שהוא הסיבה להצלחה ולקיום האתר. כלומר שצריך להרים את רשימות על התקנה נפרדת של וורדפרס שתעבור התאמות. כשאני מדבר על התאמות זה לא רק בפרונטאנד של מה שהגולשים רואים (שמתבטא בעיקר בבניית מספר תבניות, ועמוד בית חדש שיעשה אגרגציה של מידע).
אני מדבר גם על התאמת ממשקי הניהול – כאשר זה כולל בניית פלאגינים חדשים לדברים שיש ברשימות ואין במקומות אחרים (לא הרבה אבל יש צורך בכמה פלאגינים חדשים) ושינוי הממשק שיתאים לפילוסופיה של האתר. חלקים בממשק מיותרים מבחינת רוב הכותבים והם צריכים לרדת או לעבור שינוי, חלקים אחרים צריכים לעבור התאמה. כמובן שמדובר גם בהעברת כל התוכן הישן של בסיס הנתונים. כל הדברים הללו דורשים מפתחים שמכירים וורדפרס, PHP, JS היטב.
צריך גם לזכור שתחזוקת פלטפורמה, אפילו אם היא קוד פתוח דורשת זמן, ויש הבדל בין להתנדב לשעתיים בחודש לבין להתחייב לטווח ארוך.
השיקולים בעד מעבר כזה הם כמובן שמדובר בקוד פתוח, וזמינות מעט גדולה יותר של מפתחים בתחום. השיקול השני הוא שאנחנו כמו שאמרתי למעלה מחפשים פתרון כולל ולא רק פתרון לאחת הבעיות שלנו. לכן אם לדוגמא יבוא גוף שיש לו דווקא מפתחי דוט.נט שיפתור את כל הבעיות שלנו ויחליט לקחת חסות על הפרוייקט אז יתכן מצב ונלך דווקא על פלטפורמה אחרת כי הפתרון יותר כולל.
מה שהייתי מעדיף זה פתרון שמבוסס על מערכת פתוחה כמו וורדפרס, אבל כמו שאמרתי מדובר במכלול של שיקולים.
שכחתי לומר שכל שמתעסק בתחום כבר כמה שנים יודע שהבעיה הכי גדולה באתרים/פרוייקטים/ישומים או כל דבר שקשור באינטרנט הוא לא שלב ההקמה שם יש התלהבות וחדוות נעורים אלא דווקא השלב המשעמם של תחזוקה/גדילה איטית ושמירת הפרוייקט בחיים.
כל פתרון שנמצא צריך להתייחס לפתרון שלאחר שלב המעבר לפלטפורמה אחרת.
נשמח כמובן לכל הצעה, ואנחנו עונים באופן אישי לכל פניה ישירות אלינו. אנחנו מאד רוצים שהפרוייקט ימשיך לחיות, לגדול ולהתפתח. יש לנו רעיונות מעניינים שטרם ראיתי באתרים אחרים שיכולים לשדרג את האתר מאד. רק צריך יכולת להביאם למימוש.
ב5000 דולר, אפשר למצוא בקלות מתכנת מוכשר שיסכים לכתוב את את כל האפליקציות שצריך ולהשאר עם קצת עודף לתחזוקה(במידה ומתבססים על מערכת מוכנה כמו הMU).
אני עובד עם אתרי MU גדולים שמקבלים יותר מ100K יוניקס ביום(תנחשו באיזה תחום) והעלויות שלהם + תחזוקה לא מגיעות ל5K דולר בחודש, המספר הזה קצת מנותק מהמציאות. בטח כאשר מדובר באתר "סגור" שלא כל אחד יכול לפתוח בלוג בחינם(אופציה שגורמת לא מעט כאבי ראש).
מה שירדן כותב "
שכחתי לומר שכל שמתעסק בתחום כבר כמה שנים יודע שהבעיה הכי גדולה באתרים/פרוייקטים/ישומים או כל דבר שקשור באינטרנט הוא לא שלב ההקמה שם יש התלהבות וחדוות נעורים אלא דווקא השלב המשעמם של תחזוקה/גדילה איטית ושמירת הפרוייקט בחיים."
חברים זו הבעייה היא מאוד מוכרת לי לפחות…
זה מה שירדן מבקש לפתור. לעצמו ולשאר העוסקים איתו במלאכה
לא פשוט …
ואני כלל וכלל לא בטוח שהפתרון טמון במערכת WP. למערכת הזו יש "אופי" מסויים שלא מתאים לרשימות
שי