יצירת מערכת מעקב לניהול תדמית ברשת
בין אילו שהדבר הופך ללחם חוקם נמצאות חברות הפרסום, האינטראקטיב ויחסי הציבור אשר מעוניינות למדוד אפקטיביות של הפעילות ברשת ו'להיות בשליטה' בכל הנוגע לדברים הנאמרים על חברה, מותג או אדם. חלקן פיתחו כלים טכנולוגים לבקרה ומעקב אחר איזכורים ברשת (כגון באזילה שהמערכת שפיתחו נמצאת בשימוש TBWA) ואף ניסיון להגדיר אם האיזכורים הם חיובים או שליליים וליצור מדדים וכימותים.
חלק ממערכות כאלו, מבצעות בעצמן סריקה ואינדוקס של דפי אינטרנט – דבר שמבטיח כי חלק ניכר מהמידע והאיזכורים לא יופיעו בהן. חלק אחר מסתמך בעיקר על החיפוש והאינדוקס של גוגל וגם כאן המידע שיוצג לא יהיה מלא. למי שאין מערכת לניטור מידע על המותג, בדרך כלל יסתפק במנגנון ההתראות שמספק גוגל, Google Alerts.
המאמר הבא נועד לספק אלטרנטיבה לאותם פיתוחים, מערכות ובעלי מקצוע המציעים פתרונות של מעקב וניהול תדמית ברשת והוא מוקדש לכל חברות האינטראקטיב – בתקווה שהבוסים בהן יכריחו את העובדים שלהם ליצור עבור כל לקוח ולקוח לוח בקרה מפורט ומתיש (ולקרוא את כל זה עד הסוף)
לוח בקרה לניהול התדמית
המטרה היא ליצור כלי שיהווה לוח בקרה מקוון בו יופיע בצורה מרוכזת כל המידע ברשת אודות חברה, מותג או אדם – או מסיבות דומות, המידע אודות המתחרים.

ניטור תדמית המותג - מה אומרים עליך ברשת
כדי לרכז את המידע במקום אחד, יהיה קל לבחור שירות אינטרנטי שיאפשר ליצור מעין dashboard, לוח בקרה שיציג נתונים ממקורות שונים במשולב. ישנם אתרי Web 2.0 רבים שמאפשרים ליצור אפליקציות אישיות כאלו כגון iGoogle או Pageflakes – אך במאמר זה השירות שיבחר יהיה Netvibes.
בסיום התהליך, יתקבל לוח בקרה ובו מספר טאבים (עבור כל מותג, חברה, לקוח) ובכל טאב קוביות המציגות איזכורים שנאספו באמצעות RSS משירותים שונים ברשת.
אחד מהיתרונות של NetVibes עבור שימוש מול לקוחות קצה, שהוא מאפשר לשנות את העיצוב ולמתג את המראה בצבעי החברה (גם קישור לתמונת רקע) או מיתוג לממשק בצבעי ותמונות הלקוח (שיהיה מרוצה). יש אפשרות להציג את הממשק בשפות שונות (גם עברית).
יצירת חשבון ב-NetVibes
ראשית יש ליצור חשבון ב-Netvibes. שירות זה יאפשר לך לשמור את המידע באופן פרטי ויאפשר לארגן ולנהל את המידע באופן יעיל, לסמן או להסתיר לינקים ועוד.
במקרה בו יוצרים לוח בקרה עבור לקוח, כיוון שמדובר בשירות אונליין – ניתן לחלוק את הסיסמה עם הלקוח או מספר בעלי עניין שיצפו גם הם בנתונים.
למי שאין עדיין חשבון ב-Netvibes, תהליך ההרשמה הוא קל ופשוט ונדרש לספק אימייל וסיסמה אחריהם ישלח מייל לאישור, בו יש ללחוץ על הקישור להפעלת החשבון.
בחשבון ה-NetVibes ניתן ליצור טאבים שונים ובכל טאב ליצור קוביות שהתכנים בהן נשאבים מפידים של RSS.
הוספת פיד RSS תעשה על ידי לחיצה על כפתור Add Content שפינה השמאלית העליונה ומתחתיו יפתחו אפשרויות אשר אחת מהן היא Add a feed.

הוספת פיד RSS ב-NetVibes
לחיצה על כפתור Add a feed תפתח במרכז המסך אפשרות להזין כתובת עבור ה-RSS. לאחר שהוזנה הכתובת יש ללחוץ על הכפתור Add feed שליד שדה הטקסט ומתחתיו תופיע תיבה קטנה שתייצג פיד זה. את התיבה ניתן להוסיף אל הטאב הרצוי.

יצירת תיבה תוכן עבור פיד RSS ב-NetVibes
לאחר שנוצר חשבון ב-Netvibes, השלב הבא הוא לאסוף את פידים של RSS מהאתרים והשירותים השונים. כל פיד שיאסף יתווסף אל החשבון ב-NetVibes עד שיווצר לוח המכיל מידע המתעדכן אוטומטת ומספק תמונה רחבה על תדמית המותג ברשת.
בחירת המידע שיאסף
לפני שמתחילים לאסוף פידים, יש להחליט מה המידע שרוצים לנטר. האיזכורים יכולים להכיל שם של אדם, חברה או מוצר, הם יכולים להכיל כתובת דומיין, שם משתמש או כינוי. בכלים השונים בהם יבוצע החיפוש כל אלו יתבטאו באופנים שונים.
למשל עבור עצמי, ארצה לצפות באזכורים הבאים:
שמי (ארז וולף)
שם הבלוג שלי (we-cms)
כתובת הבלוג שלי (we-cms.info/blog)
שם המשתמש שלי בשירותים שונים (wecms) – חשוב מאד, למשל בטוויטר
אם הייתי מעוניין לנהל את תדמיתי ברשת, עבורי אלו הם 'שמות המותגים' והאתרים שאת המידע אודותיהם ארצה לאסוף. על פי הנתונים שיתקבלו אוכל לדעת מתי מישהו מפרסם תגובה מזויפת בשמי, לראות אם מישהו כותב עלי משהו בטוויטר ולראות לאן נושבות הרוחות בבלוגוספירה, לאתר איזכורים והפניות בפורומים – כל זאת כדי לקבל תמונה כללית ולבצע ניהול תדמית יעיל ברשת.
איסוף המידע בפידים של RSS
כעת מתחיל שלב קפדני ומעט מייגע של איסוף המידע באמצעות פידים של RSS.
דפים מאתריך שנשמרו באתרי שיתוף סימניות
שני אתרים פופלריים לשיתוף סימניות על ידי הגולשים (Social Bookmarking) הם delicious ו-Digg.
delicious
כדי לאתר סימניות שמקשרות לאתרים שלך שנשמרו על ידי גולשים ב-delicious ובמטרה להתעדכן על דפים מאתרך שגולשים יוסיפו בעתיד, יש להכנס לכתובת http://delicious.com/url ולבצע חיפוש אחר ה-URL של האתר שלך. אין צורך להרשם לשירות כדי לבצע פעולה זו.
לאחר הופעת התוצאות, במידה וקיימות כאלו עבור ה-URL שהכנסת, ניתן לאסוף את פיד ה-RSS מעמוד תוצאות החיפוש.
אם יש לך יותר מאתר אחד, תוכל לעשות זאת כמובן, עבור כל האתרים שלך.

דלישיוס - איזה דפים מהאתר שלך נשמרו ברשת
Digg
החיפוש ב-Digg הוא מאד פשוט, יש להכניס את ה-URL בתיבת החיפוש ובעמוד התוצאות תוכל לאסוף את פיד ה-RSS בלחיצה על אייקון ה-RSS בפינה הימנית העליונה של המסך.

Digg - אילו דפים מאתרך פופולריים
הסיבה לניטור שירותים אלו היא כדי לזהות אם תכנים שיצרת סומנו ונשמרו על ידי גולשים ואם כן, לזהות את הפופולריות שלהם ולגלות איך הם מצליחים "להתקדם" בשירותים אלו במהלך הזמן.
בנוסף, כאשר תוכן באתר שלך יסומן ב-Digg הוא עלול להביא תנועה רבה לאתר ולהאט או להפיל את השרת. מעקב אחר שירות זה למעשה ישמש כהתרעה על מצב פופולריות גואה ויאפשר להערך בהתאם.
תגובות בבלוגוספירה
Backtype הוא שירות שמאפשר לחפש ולעקוב אחר תגובות מבלוגים ואתרים חברתיים. קיימות שתי תיבות חיפוש, אחת לחיפוש אחר אנשים ואחת לחיפוש אחר ביטויים.
בתיבת הביטויים ניתן להכניס את שם של מותג, אדם או כל ביטוי רלוונטי (כל פעם בחיפוש חדש). עבור כל חיפוש ניתן לאסוף את פיד ה-RSS מהכפתור שבעמודה השמאלית לאחר הופעת תוצאות החיפוש.

Backtype - עקוב אחר דיונים בהם השתתפת
בתיבת החיפוש אחר אנשים תוכל לעקוב אחר תגובות שלך (כדאי ליצור חשבון באתר זה כדי להקל על החיפוש). איסוף התגובות שפורסמו על ידך, יאפשר לך לחזור ולהכנס לדיונים בצורה קלה ומרוכזת ולוודא מה נאמר בתגובות ההמשך בדיון בו השתתפת.
כמו כן, חיפוש ובקרה אחר תגובות שפורסמו תחת שמך, יספק התרעה אם מישהו ישתמש בשמך ויפרסם תגובות בשמך…
חיפוש ב-Twitter
החיפוש ב-Twitter הוא קל ועומדים לרשותך אופרטורים רבים שכדאי להכיר. החשיבות של טוויטר היא לא רק בטרנדיות שלו, אלא הוא אמצעי שיכול כיום לספק מידע בזמן אמת על פרסום מידע, חשיפה ומגמה.
בחיפוש בטוויטר ניתן ליצור מספר חיפושים שימושיים. שם המותג (או שמך) או שם האתר שלך. בנוסף אפשר לבצע חיפוש על ריטוויטים שבוצעו על טוויטים שלך (לדוגמא: RT: @wecms), כדי לעקוב ולדעת מי פרסם דברים שכתבת ואילו דברים בדיוק (זהה מי בעדך).

Twitter - ניטור תדמית המותג בזמן אמת
עבור כל חיפוש (או כל החיפושים ביחד באמצעות האופרטורים) אפשר לאסוף את פיד ה-RSS עבור תוצאות החיפוש, מהכפתור שנמצא בעמודה הימנית.
אתרי קהילות מקומיים – תפוז
האתר תפוז מכיל את הכמות הגדולה ביותר של תוכן גולשים בארץ, בבלוגים ופורומים. מנוע החיפוש שהוחלף לאחרונה ממומש כעת באמצעות Google Co-Op, אך נדמה (לי) כי הוא מציג גם תוצאות שלא מופיעות באינדקס של גוגל עצמו (יתכן?)
במנוע החיפוש של תפוז, יש להשתמש בחיפוש המתקדם (זאת ניתן לעשות רק לאחר שנבחר חיפוש על בלוגים או חיפוש על פורומים או בקומונות, פליקס וכו'). בעת כניסה לאחת מאפשרויות החיפוש האלו, משמאל לתיבת החיפוש יופיע קישור ירוק קטן עליו כתוב חיפוש מתקדם.
רצוי לשים לב למספר דברים בביצוע החיפוש המתקדם:
- לא לסמן חיפוש גם בנושא וגם בתוכן (עדיף רק בתוכן אם צריך לבחור אחד מהם).
- בשדות התאריך לבחור תאריך מוקדם (נניח שנת 2004) ותאריך עתידי (נניח שנת 2020).
- לסמן מיון לפי תאריך.
- רצוי לסמן את אפשרות "הביטוי המדויק" כדי לסנן רק תוצאות רלוונטיות.
לצערנו הרב אין אפשרות לקבל את תוצאות החיפוש בתפוז בפיד RSS, לכן יש בשירות כגון Feedity שמייצר RSS מאתרים שאין להם (ופועל בצורה טובה על תוצאות החיפוש בתפוז).
כאמור, לאחר שבוצע החיפוש בתפוז והתקבל דף התוצאות, יש לעבור אל Feedity ושם, ללא צורך בהרשמה או יצירת חשבון, יש להכניס בתיבה המיועדת את כתובת דף תוצאות החיפוש שיצא בתפוז וללחוץ על כפתור Preview.
בחלון שיפתח, בעמודה הימנית יש להכנס ל-Advanced Refine ולכתוב בשדה Start את התג: <h3> בשדה End יש לכתוב את התג: </li>.
כעת יש לבחור בעמודה השמאלית קטגוריה עבור הפיד שנוצר (לא משנה איזו) וללחוץ על כפתור Get Feed.
בחלון שיפתח, יופיע קישור אל הפיד המבוקש מתחת לכיתוב "Hurray! Your RSS feed is ready to go …".
BackTweets – קישורים לאתרך ב-Twitter
זהו כלי מצויין שמאפשר לחפש טוויטים שמכילים URL מסוים (גם אם הוא מופיע ככתובת מקוצרת) – אפשרות זו לא קיימת במנגנון החיפוש של טוויטר.
ניתן לרשום חלק מהדומיין או את הדומיין כולו. מלבד חיפוש אחר הדומיין, רצוי בשירות זה גם לבצע חיפוש על שם המשתמש שלך בטוויטר – חיפוש זה יציג משתמשים שהטוויטו את הסטאטוס שלך בטוויטר (כקישור אבסולוטי). את התוצאות החיפושים ניתן לאסוף בפיד RSS שיופיע מתחת לשדה החיפוש, בדף התוצאות.
איזכורים בפורומים
מעבר לחיפוש שבוצע בתפוז, ישנם אתרים המציעים חיפושים ממוקדים בפורומים שעובדים חלקית על פורומים בעברית (בעיקר של תפוז?)
איזכורים בפורומים של שם המותג או הדומיין אפשר לחפש באמצעות Omgili ו-BoardTracker.
ב-Omgili ניתן לבצע חיפוש מתקדם, לחפש על ביטוי מדויק ולקבוע שהתוצאות ימויינו לפי תאריך. את פיד ה-RSS לתוצאות אפשר לאסוף מכפתור ה-RSS בפינה הימנית העליונה בדף התוצאות.
את החיפוש ב-BoardTracker, בעיקר עבור עברית עדיף לבצע ב-מנוע חיפוש ה-web 2.0 Beta שלהם, שמשום מה כן נותן תוצאות בעברית (לעומת המנוע הסטנדרטי). שימו לב: גם אם דף תוצאות החיפוש עלה ריק – לחץ על כפתור ה-RSS שבתחתית עמוד דף התוצאות. משום מה לפעמים הדף לא מציג את התוצאות אבל ה-RSS כן. (BETA?)
אתרים המקשרים אליך
חשוב לעקוב אחר קישורים נכנסים אל האתר שלך (Backlinks) כדי לדעת מי כותב עליו ומה נכתב.
החיפוש הראשון יעשה באמצעות החיפוש של Yahoo על לינקים אל כתובת מסויימת (באמצעות האופרטור :link). כדי לקבל את התוצאות ב-RSS אפשר להשתמש ב-Pipe מוכן – יש לערוך את הקישור הבא ובסוף להחליף את הדומיין אל הדומיין שלך (את החלק המודגש):
http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_id=GHOeH8Xl3BGMepM_OTY80A&_render=rss&url=http://www.domain.com
החיפוש הבא יתבצע באמצעות השירות של גוגל Blog Search. יש להכניס בתיבת החיפוש את הדומיין הרצוי וללחוץ על הכפתור Blog Search. בדף התוצאות בעמודה השמאלית יופיע כפתור לפיד ה-RSS.
איזכורים בבלוגוספירה
בבלוגוספירה המקומית קצת קשה לחפש. אפשר להשתמש בחיפוש בתפוז, וגם לבצע חיפוש בבלוגים שמתארחים בבלוגלי (והיות ואין פיד RSS, ליצור אחד כפי שהוסבר והודגם עבור תפוז).
גם החיפוש של Technorati יכול להניב תוצאות לא רעות עבור הבלוגוספירה בעברית. פה ניתן להשתמש בחיפוש המתקדם כדי לבצע חיפוש על ביטוי מדויק, שם המותג או URL (כפתור RSS בפינה הימנית למעלה בדף התוצאות)
אפשר לחפש על בלוגים שמתארחים ב-WordPress.com, בבלוגים בעברית או בבלוגים באנגלית (לא יניב את אותן תוצאות). כפתור ה-RSS יופיעו בתוצאות החיפוש בעמודה (ימין או שמאל, בהתאם לשפה)
חיפוש בבלוגוספירה העולמית אחר שם המותג או הדומיין ניתן לבצע באמצעות השירות של icerocket, אשר מספק כפתור RSS בתוצאות החיפוש, או Google Blog Search (אלא שהפעם החיפוש לא יתבצע על דומיין, אלא על שם המותג). גם השירות Twingly מאפשר חיפוש בבלוגים ומייצר פיד RSS לתוצאות.
תכנים ב-YouTube
עבור חברה גדולה או לדוגמא פוליטיקאי, זהו מקור חשוב שרצוי לעקוב אחר התכנים בו. רצוי לבצע חיפוש בעמוד החיפוש של YouTube בו ניתן לקבוע שתוצאות החיפוש ימויינו לפי תאריך ההוספה. את תוצאות החיפוש, ניתן לאסוף באמצעות פיד ה-RSS מתוך שורת הכתובת של הדפדפן.
תמונות ב-Flickr
ניתן לאסוף פיד RSS של תמונות מפליקר אשר תוייגו עם שם המותג או שם של אדם. כדי לעשות זאת יש לערוך את הכתובת הבאה ולהחליף את המילה company המודגשת, בשם הרצוי:
http://api.flickr.com/services/feeds/photos_public.gne?tags=company&agmode=any
כאשר מחליפים את הביטוי לחיפוש על מילה בעברית יתכן שהדפדפן יחרבש את הקישור, צריך למצוא דרך לעקוף זאת.
סיכום
האתרים הגדולים בארץ, אם מציעים מנוע חיפוש על התכנים בהם לא מאפשרים לאסוף את תוצאות החיפוש בפיד RSS. חבל.
לדעתי, שני אתרים שראוי שיאנדקסו את התכנים שלהם ויאפשרו Full Text Search הם, בארץ Cafe TheMarker ועולמי FaceBook. כרגע לא ניתן לבצע בהם חיפוש על תכנים. חבל.
הפוסט נכתב בהשראה ובתרגום ברשות חלק מהתכנים מהפוסט הזה.
משהו נדפק פה עם הצגת הדף, וקוד HTML מתערבב בתוכן. תוכל בבקשה לתקן זאת?
מוזר מאד,הוורדפרס הסיר את כל תגי ה-HTML שבקוד על דעת עצמו והקוד הפך לחלק מהטקסט. תיקנתי.
תודה תומר
מאוד מעניין כרגיל,
תודה
צביקה
שאפו על הפוסט! ממש מפורט.
ניסיתי את הקטע של ה- baclinks דרך yahoo pipes ומצאתי חוסר התאמה בין התשובה שמקבלים ב- RSS לבין מה שמקבלים דרך הזנת הפקודה link:www.domain.com (ב RSS יש פחות בצורה משמעותית)
ידוע למה?
רעיון מאוד יפה – דווקא נתת לי רעיון למעקב פרוייקטים ספציפים שיעזרו לי מאוד לפיתוח האתר ועוד
פוסט מושקע ומעניין – קראתי והחכמתי
רעיון יצירתי ביותר, אהבתי את שילוב הטכנולוגיות.
אני מסכים עם זה שיש בעיה עם תכנים מקומיים, למרות שבשנה האחרונה ישנה שינוי מגמה והתייחסות רצינית יותר מצד חברות גדולות לאינטרנט הישראלי.
וואוו. מושקע ומרתק.
ממליץ לקרוא גם את זה:
Top 10 Free Tools for Monitoring Your Brand’s Reputation
http://mashable.com/2008/12/24/free-brand-monitoring-tools
כטכנולוג קטן שהאתר שלו מבוסס על טהרת הוורדפרס אני חייה לומא שהתרשמתי מאוד!
כל הכבוד על הפוסט המקצועי, הוא בהחלט יהיה לי לעזר.
ניר ימיני
מדהים..
[...] from ilyavmn. הלינקים מסוף המצגת: דברים שאפשר לעשות עם RSS יצירת מערכת מעקב לניהול תדמית ברשת מערכת להצגת RSS מאתרים שונים בעמוד אחד היה גם אתה [...]
וואוו איזה יופי של אתר! אחלה פוסט!
יש הרבה מה ללמוד ממך