הקמת בלוג בעברית באמצעות Tumblr
עומר הוא מנהל תחום הצעירים ב-ynet, וכותב את את התזה שלו במסגרת תואר שני בתקשורת על בני נוער ברשת.
ארז.
העניין הוא כזה: אתם חושבים לפתוח בלוג אישי ברשת; מצד אחד, אתם רוצים מקום בו תוכלו להכניס את מיטב הפוסטים הטקסטואליים שלכם ולשפוך את מיטב המילים על כל נושא שבעולם. מצד שני, בואו נודה על האמת, מעטים האנשים שחיי האינטרנט שלהם מורכבים בעיקר מטקסט וברוב הזמן אנחנו צופים בסרטונים, רואים תמונות, קולטים ציטוטים ומדברים עם אנשים.
במסע אחרי ה"אני האינטרנטי", הרצון לבלוג אישי שמצד אחד יהיה מעין Lifestream ומצד שני ייתן במה מכובדת לפוסטים ארוכים וטקסטואליים, גורם להרבה אנשים לעשות מעשה שלמה ולפצל את עצמם לשני חלקים: החלק הראשון כותב בלוג מכובד המבוסס על מערכת ניהול תוכן דוגמת WordPress והחלק השני מנהל בלוג שנועד ל"דברים מגניבים" (תמונות, סרטונים וכו').
הפתרון: טאמבלוג!
לטאמבלוגים (thumblogs, בלוגי "מולטימדיה" הקרויים על שם מערכת ניהול התוכן של Tumblr) יצא שם רע והם נתפסים כבלוגים לעצלנים המכילים בעיקר פורנו ופוסטים מועתקים מבלוגים של אחרים (תחת המעטה של Reblog) אבל לדעתי, בהם דווקא טמון הפוטנציאל להיות הבלוגים שמייצגים את ה"אני האינטרנטי" בצורה שלמה, מהימנה ושלא נופלת ממערכות ניהול התוכן האחרות.
אז אם אתם מחפשים פלטפורמה ש(א) תעניק לכם את היכולת להציג גם מולטימדיה וגם תוכן טקסטואלי בצורה טובה (ב) תאפשר לכם להציג את עצמכם גם אם אין לכם בהכרח משהו ארוך ומורכב להגיד ו(ג) תהיה קלה מאד לתפעול ו(ד) תהיה חינמית ולא תדרוש התקנה וידע טכנולוגי – להלן מדריך קצר לפתיחה ו"עברות" של טאמבלוג:
שלב א': הרשמו לטאמבלר!
אימייל, סיסמה וטופס הרשמה, אתם מכירים את התהליך. כדי לא להפוך את השלב הזה לקצר מדי, אני יכול לספר לכם שטאמבלר, בגירסתו החדשה (5 בעת כתיבת שורות אלו) לא נופל מבחינת SEO ממערכות ניהול התוכן האחרות וישנה גם האפשרות להשתמש בדומיינים חיצונים כדי להפנות לבלוג, כלומר הוא יכול לשבת על הדומיין שלכם.
שלב ב': בחירה והתקנה של תבנית
לאחר שנרשמתם לאתר, בחרתם דומיין וגו', תקבלו בלוג כחול, בסיסי ובעיקר באנגלית. השלב הבא, כמו בחיים האמיתיים, הוא למצוא תבנית באנגלית שנראית טוב ויש לה פוטצניאל ל"גיור" (להפוך אותה לעברית).
הגיוון של תבניות לטאמבלר הוא עצום: הבלוג שלכם יכול להראות סטנדרטי (ככה) או משוגע לגמרי (כזה או כזה). הדבר תלוי בעיקר בקונספט שלפיו אתם רוצים לבנות את הבלוג. בפוסט הזה אני יוצא מתוך נקודת הנחה שאתם, כמוני, מחפשים לשלב בין "בלוג מולטימדיה" לבלוג טקסטואלי, ולכן נלך על קו שמרני יותר.
אתרים טובים עם תבניות חינמיות לטאמבלר הם AllThemes ו-Tumblrthemes. בגירסה החדשה, טאמבלר השיקו אזור תבניות משלהם שמאפשר לכם להתקין את התבניות בלי יותר מדי מאמץ.
אחרי שבחרתם תבנית, זה הזמן להטמיע אותה בבלוג שלכם. לכל תבנית שתבחרו יש עמוד דוגמא ובתוכו קישור להורדת קובץ טקסט המכיל את התבנית.
לדוגמא: בעמוד של התבנית הזו, נמצא לינק לקובץ הטקסט הזה. בחלק מעמודי הדוגמא של התבניות ניתן למצוא מדריכים לשימוש מתקדם יותר.
קחו את קובץ הטקסט ושמרו אותו על המחשב שלכם. גשו לבלוג שלכם בטאמבלר, לחצו על Customize בקצה הימני-עליון של המסך (שימו לב שאתם מחוברים לאתר), בחרו בסרגל הכלים Themes ואז Use custom HTML.
לאחר שקובץ הטקסט ייפתח, קחו את קובץ הטקסט שהורדתם והדביקו אותו במקום הקוד שמופיע בבלוג. Save Changes והתבנית מותקנת!
שלב ג': עברות התבנית (AKA זמן להתלכלך)
גילוי נאות: אני לא מתכנת, מעולם לא למדתי תכנות ואין לי מושג איך כותבים CSS נכון. מה שכן, הקוד של תבניות טאמבלר כתוב בדרך כלל באופן מסודר מאד ועם קצת הבנה מההקשר וקריאת מדריכים כשממש צריך, אפשר להגיע לתוצאות יפות מאד, בלי הרבה מאמץ.
בגלל שאין לי מושג בקוד (וזה דווקא אמור לעבוד לטובת הקוראים הפחות מתכנתים) אסביר בפסקה או שתיים את החוקיות של תבניות טאמבלר ומשם הכדור אצלכם:
קובץ הטקסט שמכיל את התבנית מתחלק, בגדול, לשני חלקים: החלק של ה-CSS (שמכיל את העיצוב, הצבעים וכל החברים שלהם) והחלק של ה-HTML שמכיל את הבנייה של העמוד והלולאות של איך העמוד אמור לעבוד. רוב העבודה של "עברות" התבנית מתבצעת על החלק של ה-CSS.
רוב התבניות מגיעות עם הערות ב-CSS ושם תוכלו לראות בדיוק מה אתם משנים. יש חלקים ב-CSS שמוקדשים לכותרת של הבלוג (H1), יש חלקים שמוקדשים לתיאור (description) ושאר החלקים מוקדשים לסוגי הפוסטים השונים: פוסט טקסטואלי, ציטוט, תמונה, וידאו או שיחה. לכל סוג פוסט יש את המאפיינים שלו (לאיזה כיוון מיושר הטקסט, האם הטקסט הוא מודגש או לא וכו') ושם מתבצעת רוב העבודה.
השיטה שלי הייתה, בהתחלה לפחות, שיטה של ניסוי וטעייה. הגעתי לחלק ב-CSS שמדבר על פוסט טקסטואלי, ראיתי שהטקסט שם מיושר לשמאל (text-align: left), אז יישרתי אותו לימין (text-align: right) ושיניתי את כיוון הכתיבה ל"מימין לשמאל" (direction: rtl). כל מדריכי ה-CSS וה-HTML שתרצו נמצאים בצורה טובה מאד בגוגל (גם חיפושים כמוhow to insert inline text with image HTML עובדים טוב).
כן, זה שלב מלוכלך, מעצבן וגם מתסכל בשביל מי שלא ממש מבין, אבל בסופו של דבר מפצחים את זה ומרגישים שהנה, אפשר לשלוח קורות חיים למחלקת הפיתוח בגוגל.
אחרי שסיימתם לעברת, גבו את העיצוב! העתיקו והדביקו לקובץ טקסט ושמרו אותו במקום בטוח.
סוף דבר
ככה נראה הבלוג שלי היום. אחרי שהיה לי בלוג טקסטואלי במשך חצי שנה הבנתי שזו טעות להפריד את עצמי לשני בלוגים ובסופו של דבר הגיע תהליך המיזוג (עוד על ההתלבטויות שלי בפוסט הזה).
אם עדיין יש לכם שאלות לגבי המערכת, אשמח לעזור (כל הפרטים ליצירת קשר נמצאים אצלי בבלוג).
בהצלחה!
כתבה מעניינת ואין ספק נתת בהרחבה רבה את השימוש הנכון במערכת בלוג זה
מקווה לשמוע עוד פרטים על מערכות דומות לשימוש אישי
חבל להסתבך ולעשות את זה בעצמך. לך ל CSS Janus, העלה את הקובץ וקבל מיד CSS מעוברת חזרה.
ועכשיו מי יחזיר לך את כל הזמן האבוד?
http://cssjanus.commoner.com
מתי – זה מגניב, תודה! אבל לפעמים יש אלמנטים שהיית רוצה להשאיר בצד שמאל (אצלי, התאריכים לפני הפוסטים, לדוגמא). חוצמזה, תמיד טוב לדעת איך הבלוג שלך עובד בשביל כל הטוויקים הקטנים.
חברה, בבקשה עזרה. לא משנה מה אני עושה – השורות יוצאות לי משמאל לימין. אתם יכולים להסביר בבקשה – כמו לילד מפגר – שלב אחר שלב – איך טקסט שכתבתי בעברית (בword לצורך העניין) יכנס אל תוך הבלוג שלי בטמבלר ללא שינויים של אמריקנים.
אני ממש יודה לכם.
גיל.
O_____________________________________________O
אני כותבת באתר בלוגים ישראלי שממש ממש דומה לטאמבלר
http://www.blogbox.co.il/home/trending/all