הקמה של מיזם אינטרנטי לשוק צר – סיפור מקרה: גינהפלוס
אחד מהפתרונות הטכנולוגים המובילים כיום בשוק העולמי (ונחשב על ידי רבים, כטוב ביותר עבור אתרי אינדקס) הוא פתרון ישראלי של חברת WebsPlanet. למי שלא יודע אני עובד בחברה זו, שמלבד פתרוונת לאתרי אינדקס גם מספקת מערכת מקצועית עבור בוני אתרים. לחברה פעילות מקומית ובינלאומית רחבה, בארץ עובדים איתה מעצבים ובוני אתרים רבים ובהזדמנות ארחיב עליה כאן יותר.
האתר גינהפלוס הוא מיזם אינטרנטי שמתמודד שוק ורטיקלי של גינות וגננים. אם אתם חושבים שזיהיתם את התחום הבא שאפשר לעשות בו את המכה, כדאי לכם לקרוא את פוטס האורח הבא של מיכאל יורובסקי בו הוא מראיין את בעל האתר וסוקר את הצרכים הטכנולוגים והעסקיים לצד הפתרונות שייושמו על המערכת של WebsPlanet:
אתר גינהפלוס מיועד לבעלי מקצוע וחובבים בתחום הגינון ותרבות הפנאי. זהו אתר רחב מבחינת פונקציונליות ותוכן ומורכב מ-3 חלקים עיקריים:
1. מגזין עיצוב גינה, המציג תוכן במגוון תחומים
2. חנות, המציגה אלפי מוצרים לגינה
3. אינדקס בעלי מקצוע
בתחום התוכן, האתר מכיל מאמרים, כתבות, המלצות, ערוצי וידאו עם כתבות מצולמות ואזור "שאל את המומחה" בתחומי הגינון ופיתוח הגן והנוף…
תמצית המודל העסקי
המודל העסקי בנוי על הכנסות ממכירות מקוונות, פרסום באינדקס בעלי המקצוע, פרסומות באתר (באנרים ומודעות מילים) וכן הקמת אתרים לבעלי מקצוע (בעיקר גננים) בתחום תחת מערכת ניהול התוכן של האתר (סביבת ה-Bubble של WebsPlanet).
אם להיות אובייקטיבי – אין בארץ אתר דומה בתוכנו והיקפו. כיום זוהי החנות המקוונת הגדולה ביותר (החנות הכי גדולה פרט לנו עומדת על כשמונה מאות מוצרים. גינה פלוס עומדת נכון להיום על למעלה – 2,000 מוצרים ב – 160 קטגוריות וקטגוריות משנה עם צפי סופי של כ – 5,000 עד 7,000 מוצרים).
יש תחרות מצד אתרים קטנים של ציוד מקצועי ומשתלות. יש כמה אינדקסים קטנים וכמובן אתרי תוכן רבים אולם רובם ככולם קטנים ולא מביאים את הפוטנציאל של השוק לידי מיצוי.
למרות שחיפשנו, לא ממש מצאנו, גם בעולם אתר, שעושה את כל מה שאנחנו עושים תחת קורת גג אחת. רוב האתרים מתמקדים במסחר או בתוכן או באינדקס. חלקם משלבים אינדקס / מסחר עם תוכן אבל אף אחד לא עושה את הכל יחד. יכול להיות שזה היה אמור להדליק נורת אזהרה אבל לתחושתנו, העובדה שדבר כזה טרם נעשה הוא יותר עניין חוסר יכולת להרים מיזם כזה מאשר סימן לאי תקפות הרעיון.
מי עומד מאחורי המיזם?
מאחורי גינה פלוס עומדים שני יזמים ותיקים בעלי רקע עשיר בתחומי התמחותם:
- פיני קובליו
גנן מוסמך ובעל חברת פיתוח וגינון ותיקה (פיני גינון) המביא את הפן המקצועי והקשר עם הספקים
תאור הדרך
משלב גיבוש הרעיון, דרך איסוף המל"מ, בדיקות שטח, התיעצויות, חבלי הלידה.
"הקשר נוצר באמצעות עורך הדין שלנו (בנפרד) עופר רוקח. פיני סיפר לו על המיזם שהוא מסתובב עימו כבר די הרבה זמן לאחר שחש שיש מקום למיזם בסדר גודל כזה.
עופר, מעבר להיותו חבר טוב שלי, הינו גם עורך הדין של חברה נוספת שבה אני שותף ומכיר את עסקי האינטרנט שלי מקרוב. הוא סיפר לפיני עליי ועל הרקע שלי ולי על פיני והרעיון שלו והציע שניפגש. כשעופר ממליץ אני לוקח את ההמלצה בשתי ידיים. נפגשנו, פיני סיפר על הרעיון שלו ולאחר שבדקתי מה קורה בתחום בארץ והבנתי באיזה פוטנציאל מדובר (שוק של כ – 5000 אנשי גינון עצמאים, ועוד אלפי בעלי מקצוע מתחום האגרונומיה, תיכנון, עיצוב והנדסת נוף, הדברה ועוד ושוק שמגלגל מאות מיליונים בשנה) הסכמתי להתחבר אליו ולהרים את המיזם.
לקחתי את הרעיון המקורי שדיבר אז רק על חנות מקוונת והרחבתי אותו לאתר עם תוכן עשיר ומקורות הכנסה נוספים (פרסום, אינדקס וכו').
בדקנו בשטח מוכנות של אנשי מקצוע לעבוד באופו מקוון (דבר שאינו מובן מאליו) וכן מוכנות של ספקים, יצרנים ויבואנים לעבוד איתנו. מאחר ופיני הוא בעל ותק רב בתחום היה קל יחסית לגייס ספקים. לאחר שהאתר עלה לאוויר, היה עוד יותר קל לגייס את הספקנים שמבין הספקים וכיום יש לנו רשימה ארוכה של ספקים המעוניינים לעבוד עימנו.
גם העובדה שאנו עובדים בצורה שקופה ומסודרת באמצעות חוזים והסכמים תוך התחייבות לשלם לספקים בפרקי זמן קצרים ללא אשראי ארוך הביא לכך שהצלחנו לקבל מחירים נמוכים מאוד להביא אותם אל הצרכנים ולהיות מאוד תחרותיים מבחינת המחיר.
לקח לנו כ-8 חודשים להרים את האתר עד להשקה והוא עדיין נמצא בבניה והרצה – אנחנו עדיין טוענים חומרים ומוצרים חדשים לאתר מדי יום. גם כמעט ולא נגענו בנושא האופטימיזציה והקידום אולם מאחר והמערכת מותאמת לכך, נוכל לטפל בזה בקלות יחסית לאחר שהחלק הארי של המוצרים יטען לחנות. היו בעיות בהתממשקות של מערכת ניהול התוכן למערכת הסליקה אולם הדברים נפתרו בסופו של דבר והחברות וובספלאנט ופלא-כארד משתפות עימנו פעולה".
תאור היישום: טכנולוגיות, עיגולי פינות, בעיות, פתרונות
האתר נבנה כאמור על מערכת ניהול התוכן של חברת וובספלאנט (במוצר ה"מומחה").
מאחר ומדובר על מוצר מדף, היכולת שלנו לקסטם אותו היא מוגבלת משהו, אולם, בסופו של דבר האתר לא מביא איזו שהיא בשורה טכנולוגית גדולה ולכן רוב הדרישות שלנו התמלאו.
הרצון שלנו לבדל את האתר הביא לידי כך שהושם דגש רב על עיצוב ויצירת חוויה לגולש, ובזה המערכת תומכת באופן מעולה. ה-סטבאק הטכני היחיד שחווינו, היה כאשר ביקשנו להתממשק למערכת חשבוניות אוטומטיות אשר אמורה לאפשר לכל מי שמבצע קניה באתר וקיבל אישור מחברת האשראי, לקבל חשבונית אלקטרונית בפורמט ישירות לתא הדוא"ל שלו ולחסוך לנו התעסקות ביורוקרטית מיותרת. לצערנו, התברר שהדבר אינו אפשרי עם המערכת של וובספלאנט. בינתיים, כל עוד מדובר על עשרות עסקאות בחודש, הדבר עוד סביר אולם עם הגידול בהיקף העסקאות, אני חושש שנצטרך לחשוב על פיתרון יעיל והגיוני יותר. [הערת בעל הבלוג: זו טעות, ניתן להתממשק לשירותים שונים שמאפשרים שליחה אוטומטית של חשבוניות, באמצעות הוספת קוד ב-JS ו-AJAX. פעולה זו צריכה להתבצע על ידי מי שבונה את האתר על המערכת. ארז]
תאור החזון: מה הלאה?
ראשית, כמובן, החזון הוא להמשיך להתפתח ולהפוך להיות האתר הגדול והמרכזי בתחום הגינון
לשפר את איכות התכנים ולהוסיף עליהם עוד ועוד. לפתח תחומים ונושאים נוספים, להכניס תוכן גולשים ובסופו של דבר, לתת מענה לכל מי שעוסק בתחום או מחפש בעל מקצוע ומוצרים הקשורים לעניין..
חשוב לנו לתת את השירות הטוב והקשוב ביותר האפשרי לכל לקוח ולספק פתרונות לבעיות שונות המגיעות אלינו בצורה יעילה ומהירה.
מבחינה עסקית אנו בוחנים את ייצוא המודל הזה למדינות נוספות ובעיקר לאלה שהגינון ותרבות הפנאי מפותחים בהן.
מעבר לכך, חברת קוגוליגו (החברה בה פיני ואני שותפים) מרחיבה את פעילותה למיזמי מסחר אלקטרוני בתחומים נוספים תוך ניסיון לשכפל את המודל וההצלחה של גינה פלוס.
הערות המחבר
הראיון נכתב לפני כמה חודשים, והמיזם עבר שלב בהתפתחות: לצורך השידרוג נשכרה חברת נטקראפט, שמאפיינת את האתר מחדש ואחראית על ממשקי האתר. לאחר מכן, ישולבו בתהליך אנשי מקצוע נוספים: בניית אתרים, קידום אתרים, ופיתוח מערכות אינטרנט .
קודם כל, שיהיה בהצלחה.
ועכשיו להערות – בתור פרפקציוניסט מפריע לי הדברים "הקטנים":
1) יש שגיאת javascript שחוזרת בכל דפי האתר (קשוה לקוד של גוגל).
2) בפיירפוקס, תיבת החיפוש בראש העמוד עולה על הטקסט "חיפוש חופשי".
3) לתמונות "עגלת הקניות שלי" וגם "הזמנות אחרונות" יש רקע ירוק סביבן שבולט מאוד על התמונה של הפרחים, זה מכוער ומצביע על גימור גרפי לא מקצועי.
4) בטקסט שבתחילת העמוד הראשי "כל מה שצריך לגינה, למרפסת או לגג…" נגמר בצמד המילים "בגינה פלוס" שמודגשות בצבע של קישור (סגול) למרות שהן אינן קישור.
5) בהמשך לסעיף 4, ופה מדובר בדעתי האישית, יש צורך להבדיל קישורים מטקסט רגיל בצורה מסוימת (קו תחתון) מלבד צבע כי קשה לראות לפי העין בלבד מה מוביל לקישור ומה סתם מודגש בצבע.
המייזם מאוד יפה – וכל הכבוד – אבל אני מקבל רושם שמאמר נכתב גם בעיקר במטרת קידום לאתר (מקובל ולגטימי)
מבחינת הקידום לדעתי יש עוד הרבה מה לשפר ולסדר (ולדעתי לא מתאים לרשום הפרדה במילות מפתח באמצעות קו חוצה כאשר רצוי פסיק)
אבל אהבתי את הלקיחת הרעיון כמה צעדים רחוק – זה דווקא מזכיר לי את הקונספט הדומה שהלכתי
עם ישראטאקו
שגם מייצג מידע + קהילה + לוח יד שניה ועוד (פשוט פורטל לכל דבר)
דווקא זה רק יוצר עליונות ודינמיות בנישה הזאת כפי שציינת
המיזם עצמו מרשים, גם אני צריכה למצוא לי שוק ורטיקלי
אני יודעת שיש ביקוש לתוכן ולקהילה איכותית בתחום הזה (משהו כמה רמות מעל פורום גינון בתפוז וכו') ואין כמעט מענה לזה ברשת בעברית. לגבי האתר, העיצוב מעט מיושן, קצת מכאיב בעיניים ולא ממש מפתה ללחוץ ולהיכנס הלאה- זה נכון גם לגבי הבאנרים וגם לגבי הטורים של הfeatured במרכז- אין הבחנה ברורה מספיק בין פריט לפריט. אין לי הצעה קונקרטית יותר, אבל כגולש מזדמן מרכז העמוד פשוט לא מאורגן בצורה נוחה.
תודה לכל המגיבים עד כה.
אני חושש שכולכם צודקים בהערותיכם (:
כפי שציין מיכאל יורובסקי, האתר עומד בפני שדרוג משמעותי – הן מבחינת תכנון ממשק המשתמש, הן מבחינת העיצוב והן מבחינת שיפור הקוד. אנו נמצאים בתהליך מורכב מאוד מול חברת נטקראפט (עליהם יש לי הרבה מילים טובות) שבסופו אני מאמין שנוכל לעמוד עם אתר הרבה יותר טוב.
נשמח לראות את כולכם מגיבים במאמר ההמשך.
דוד קסירר
סה"כ אתר מרשים.
שני דברים שהפריעו לי: אחד – עימוד האתר האתר טבלאי, זה כל כך 1999. שניים – מדי כמה דפים מופיע קוד מסתורי (כמו a3d8) בפינה השמאלית העליונה.
הכתבה יפה אבל כמו שכתבו לפני
היא באה לקדם מכירות
ויותר ממה שהיא באה לקדם את גינה לי היא באה לקדם את החברה שבה אתה עובד וחבל שאתה לא כותב עלהים בצורה מסודרת
באמת מעניין אותי ועוד הרבה מה הפתרונות שהם מציעים והשאווה בין פתרונות בקוד פתוח שזה תחום ההתמחות שלך
ודרך אגב גם בנושא החנות וגודלה אתה מוזמן לבדוק את החנות הזו
http://global4less.com
שבה יש הרבה יותר מוצרים מהחנות של גינה לי
מעל ל 10000 עשרת אלפים
שלא לדבר על המחירים
(זה גם יכול להחשב כפרסומת סמויה אבל אתה התחלת)
בכל מקרה ארז מעריכים אותך ואל תתביש לכתוב למרות הביקורת זה מעניין
גם האיפיון נתן כיון
שמוליק שלום. תודה על התגובה.
אני לא מתווכח עם העובדה שהכתבה עושה חסד עם החברה בה אני עובד וראיתי לנכון לציין זאת בהקדמה לכתבה.
בכל מקרה, לא אני כתבתי את הכתבה, לא ביקשתי ממיכאל לכתוב אותה וגם לא ידעתי שהוא כותב אותה עד ששלח לי את הפוסט אורח הזה (שמלבדו כתב כבר פוסט בעבר ועוד אחד שטרם פורסם)
שמוליק, מקווה שתסלח לי את חוסר סבלנותי לאנשים כמו שאני חושב שאתה
1. לא הייתה לי כל כוונה לקדם את Websplanet, אלא לשלב מקרה בוחן (Test Case) עם עבודת שיווק חכמה.
2. הרעיון והראיון נולדו לפני כמה חודשים, ולא פרסמתי אותו מפאת אילוצי הזמן שלי. לא היה שום תאום עם ארז.
3. שמוליק, אתה מתנהג כמו ספאמר שמנסה לנצל את הבמה לצורך קידום תוכנית השותפים.
4. בבלוג שלו, ארז (וכל אחד אחר) יכול לפרסם ולקדם מה שבא לו, רצוי תוך גילוי נאות, ומי שיש לו בעיה עם זה… אז יש לו בעיה.
5. בהצלחה בדרכך האפרורית
מיכאל מה אתה כועס, הבחור רק רוצה קצת תשומת לב, מה הבעייה, סקירה נחמדה, אך ישתלב נושא נטקרפט עם websplanet זה מעניין.
רוצה לדעת יותר
חברים, ברור שכולנו כאן לא רק לשם שמיים אבל בואו ננסה לשמור על איפוק.
לשאלתך עובדיה, הגענו למסקנה, שיש לאתר בעיית מיקוד. נכון שהמודל הראשוני דיבר על סוג של פורטל עם ספקטרום מאוד רחב של תכנים מסוגים שונים אולם המציאות מראה שזה גורם לבילבול מסוים בעיקר לגולשים שמגיעים לעמוד הבית.
פניתי לחברים שלי בנטקראפט, ג'ואי שמחון ועוזי שמילוביץ', שיש לי הערכה רבה אליהם כמו גם רקע של עבודה משותפת על-מנת לקבל את חוות דעתם. לאחר סקירה ראשונית של המצב, הגענו כולנו למסקנה כי יש מספר בעיות בתכנון האתר והוחלט לשכור את שירותי החברה לשם קבלת ייעוץ ותכנון חלקים מהאתר מחדש. מעבר לזה, הגענו למסקנה כי גם מראה האתר זקוק לשינוי. אומנם אני מעצב אבל כפי שהמעצבים שביננו יודעים, קשה מאוד לעצב לעצמך. כנראה שגם בתחום הזה נעזר בנטקראפט אשר לעניות דעתי הם בין המובילים בעיצוב ממשקים כיום בישראל.
אני מבטיח להמשיך ולעדכן כי אם אני אשכח, מיכאל יבוא להרביץ להזכיר לי… (:
למה גודל הטקסט והלינקים בפוטר הוא xx-small??
תגדילו תגדילו…
לא ידעתי שמיכאל מרביץ, אבל אני מאד אשמח לקבל עדכונים על ההתקדמות ולראות לאן אתם לוקחים את הפרוייקט.
אהבתי.
אהבתי דווקא את הרעיון להציג מקרה מבחן ודרכו את אופי העבודה שביצעתם.
למה ההתקטננות פה חבר'ה? זה האתר שלהם והם בסופו של דבר מקדמים אינטרסים שלהם.
מי שמעוניין יכול לקבל קצת תובנה איך מנהלים מהלך שכזה מבפנים, ואיך קו החשיבה צריך להתנהל.
יפה לכם חבר'ה – מפרגנת.
עשיתי בעצמי משהו העובד על אותו קו חשיבה
http://gilagideon.co.il/?p=303
אני בעד- פרסמו עוד אם יש לכם,אשמח לקרוא.
בברכה
גילה גדעון
אני חייב לחדד משהו על רקע הטענות שעלו כאן לכאורה בכל הקשור למטרת הפוסט.
נכון שחלק מהתוצאה היא קידום האתר אולם עליי להדגיש שזה לא מהלך יזום שלנו. יש לנו איש מקצוע העוסק בקידום האתר באופן פעיל וזה לא מיכאל יורובסקי. את מיכאל הכרתי במסגרת פורום בוני אתרים של קפה דה-מרקר ומשם התפתחה ידידות על רקע העניין המשותף שלנו. מיכאל הציע לכתוב את המאמר הזה עקב העניין שגילה במיזם שלנו והדרך שעשינו (ועוד עושים). מיכאל הוא אדם עסוק ופעיל ולכן הערכתי מאוד את הרצון שלו לתרום מזמנו, גם לקידום העניין שלנו, אך גם להפצת מידע לטובת הכלל.
את ארז וולף אני מכיר רק מפרסומיו השונים ולמרות שאני עובד עם וובספלאנט, טרם היה לי העונג להכיר אותו אישית (גם זה יקרה). על כל פנים, הפוסט הזה נועד קודם כל להצגת מידע וקידום האתר שלנו הוא רק בונוס…
עניינית:
פבל, אתה צודק. יטופל בגרסה הבאה.
עובדיה, מיכאל מרביץ הרבה וחזק. לך תראה מה קורה בקפה. (: נמשיך לעדכן.
גילה, תודה על הפירגון, אני מעריך זאת. חזרי שוב בקרוב ובהצלחה עם האתר שלך.
@גילה,
אני מאוד שמח ומרוצה לדעת, שאחת ממטרות העל של הפרסום הנ"ל, מושגת אף היא: פרסום וניתוח של מקרי בוחן אמור (בסופו של דבר) לגרום לשיפור הרמה המקצועית של העוסקים בענף.
עצם זה שהתגובות נכתבו בגישה מקצועית (חובבן קטנוני אחד – זה סביר ואף נחוץ) נותן הרבה תקווה לעתיד.
לדעתי, זהו שלב המעבר לבגרות שלנו (תראי שגם ברק לוי פרסם בבלוג שלו כמה ניתוחים דומים) – ואני צופה גל של פרסומים כאלה.
@דוד
השלב הבא – פרסום בעוד מדיות חברתיות, עם הרבה קרבות המקלדות
תמיד טוב לקרוא על סיפורים של הקמת משהו חדש, וקודם כל שיהיה בהצלחה. אבל אתם מראים לנו משהו שכבר ברור שלא יישאר, שיש בו הרבה פגמים ומבקשים את חוות דעתם של הגולשים.
אני כבר הכנתי רשימה של הערות שהיו לי, אבל ראיתי שאחת אחת מתייחסים אליה בתגובות בעיקר בתחום העיצוב, שהוא פשוט לא יפה,(מצטער דוד) ופשוט עושה מראה של אתר משנת 1990. אם נטקראפט (אלופים) הולכים לעצב את האתר מחדש אז אין לנו מה להתייחס לאתר כרגע. תחזרו אלינו עם הגרסה החדשה ותגידו מה למדתם בין הגרסאות. חבל עכשיו לטחון מים על משהו שממילא הולך להשתנות לחלוטין.
@שמעון
היופי הוא בהצגת התהליך הדינמי (טוב, לא לגמרי דינמי, אבל שתי נקודות התייחסות – לפני+אחרי – יהיו לנו), ולא רק במצב הסטטי של "הנה האתר, מה אתם חושבים?"
ועוד נקודה שאפילו אני לא תיכננתי, אבל ארז העשיר את הפוסט שלי בתובנה: מגמת הורטיקליזציה של האינדקסים ושל הפורטלים. אני יכול רק לנחש (מתוך הכרותי את מקום העבודה של ארז), שזהו כיוון אסטרטגי המושתת על חקר שוק עמוק ויסודי. לראיה, ראו את d-home.
הי שמעון,
אתה צודק!
גם בעיניי העיצוב בעייתי (זה שעיצבתי אותו לא אומר שאני לא רואה את הפגמים שבו – אחרי הכל, אני המבקר הגדול ביותר שלי…) אולם מיכאל צודק. מדובר בדרך ובתהליך, שאני מוכן לשתף בו חברים מהתעשייה משום שהדרך חשובה לא פחות מהתוצאה (לפחות במקרה זה בכל המדובר לגביי).
אשמח אם תבוא לבקר בהמשך ואתה מוזמן להעביר לי את רשימת ההערות שלך בפרטי – אשמח להתייחס ואולי גם ללמוד.
תודה על התגובות של כולם (:
דוד קסירר
נראה טוב. אני מחפש רכיב להקמת אינדקס עסקים בירושלים יש למישהו ראיון
אני צריך לאתר ירושלים – בירושלים.נט http://www.xn--5dbilboh7ej.net
וללוח ירושלים ירושלמי http://www.b02.co.il
טוב מאוד.
הי ירושלמי,
נסה את המערכת של וובספלאנט:
http://www.websplanet.com
בהצלחה,
דוד